Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska Skutskärs bruk bli säkrare

/
  • Thomas Brännström, huvudskyddsombud, Tomas Wikholm, Ledarna, Eva Karlsson Berg platschef, och Lars Andersen, chef för säkerhet och arbetsmiljö, har ett helt batteri åtgärder för att förbättra säkerheten och minska antalet olyckor, helst till noll.

Olyckstalen i Stora Ensos fabrik i Skutskär ska ner till noll. Förebild är fabriken i Brasilien.

Annons

– I Arapoti i Brasilien har man inte haft något olycksfall alls på tre år. Vi hade ett dystert år förra året med 15 olycksfall som ledde till sjukskrivning, säger Lars Andersen, chef för säkerhet och arbetsmiljö.

– Vi vill ha bort olyckorna helt. De anställda ska komma hem varje dag i samma skick som de gick till jobbet, säger platschefen Eva Karlsson Berg.

Det är ett omfattande paket för bättre säkerhet och hälsa som facket och ledningen nu tagit fram, med allt från rökförbud på arbetsplatsen till särskilda städronder varje fredag och en allmän sjukförsäkring.

Ronderna, där någon från ledningen alltid deltar, har pågått sedan januari och redan gett resultat.

– Där jag jobbar, i pappsalen, har vi haft två ronder och en uppföljning som blev godkänd. Jag ser skillnad, till exempel när det gäller slangarna. Förut kunde de bli liggande på golvet och vara en snubbelrisk, men nu är de upprullade, säger Thomas Wikholm, Ledarna.

– På gamla blekeriet, där jag varit med på ronderna, har det blivit en markant skillnad. Man tar upp efter sig på ett annat sätt, säger platschefen Eva Karlsson Berg.

Ett stort steg mot säkrare arbetsmiljö tas den kommande veckan under det årliga revisionsstoppet. Då ska många av de brister som påpekats tidigare men aldrig åtgärdats rättas till.

Bland annat ska en gammal emballeringslinje tas bort och ersättas med en ny.

– Då slipper vi en massa onödigt spring nere i källaren med gammal utrustning, säger Thomas Wikholm.

Mest omdiskuterat har två av inslagen i satsningen blivit. Det är dels rökförbudet, dels att alla anställda ska få en sjukförsäkring, som innebär att den som till exempel skadar ett knä kommer till specialistläkare inom sju dagar och får en operation inom fjorton dagar.

– Man kan se det som en indirekt kritik mot landstinget. Alla borde få den hjälpen i den vanliga primärvården, men tyvärr får man inte det. Att vara borta från jobbet ett halvår på grund av ett knä är oacceptabelt, säger Thomas Brännström, huvudskyddsombud, Pappers.

Maskinföraren Morgan Gelin tycker att satsningen på säkerhet är bra.

– Det märks tydligt redan. I alla papper står det om säkerheten först. Och om det till exempel finns en lös plåt på golvet är de snabba med att komma och fixa den, säger han.

De farligaste arbetsmomenten finns när man startar maskinen, säger Morgan Gelin.

– Då är det viktigt att man tar det lugnt. Förut kunde det hända att man försökte gena lite för att det skulle gå fortare, men nu känner man att man får ta den tid det tar, säger han.

Mer läsning

Annons