Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyfiket när Gunnarssons öppnade sin trädgård

/
  • Ellert och Inger Gunnarsson är berömda för att ha särskilt gröna händer när det gäller fuchsior. Det är en växt som kommer från Sydamerika och det finns cirka 10 000 sorter. I Gunnarssons trädgård finns 100 av dem.
  • – Jag är fuchsia-tokoman! Jag saknar att få se Ellerts underbara stamfuchsior i trädgårdshandeln, säger Stina Eriksson och Maria Skog från Hedesunda. I förgrunden syns Hydrangea Arborescens, även kallad Annabelle.
  • Ellert och Inger Gunnarsson är berömda för att ha särskilt gröna händer när det gäller fuchsior. Det är en växt som kommer från Sydamerika och det finns cirka 10 000 sorter. I Gunnarssons trädgård finns 100 av dem.
  • – Jag är här för att titta på en oerhört vacker trädgård och för att få tips, säger Karl-Göran Sjöstrand från Furuvik.
  • Allium
  • Näckrosor.

Över hundra sorters fuchsior, ovanliga träd och buskar och en fantastisk gräsmatta.Trädgårdskonstnärerna Inger och Ellert Gunnarssons praktfulla trädgård visades i går upp för besökare.

Annons

Det är många som nyfiket spanar in på Gunnarssons trädgård som är belägen mitt i Älvkarleby. Gräsmattan är välklippt och ser ut att vara mjuk som sammet. Ovanliga träd och buskar stoltserar praktfullt och mitt i trädgården finns en stor damm där bedårande näckrosor visar upp sitt innanmäte.

I går hade allmänheten chansen att besöka trädgården. Runt om i Sverige pågick nämligen projektet ”Tusen trädgårdar” som arrangeras av Riksförbundet Svensk Trädgård tillsammans Gunnel Carlssons Trädgårdsriket och Studiefrämjandet. Både offentliga parker och privata trädgårdar visades upp.

Inger och Ellert Gunnarsson är sedan tidigare kända för sina exceptionellt gröna fingrar. I över trettio år har de ägt Älvkarleby handelsträdgård och besökarna kunde åka över 30 mil för att redan då betrakta de mest härliga växter.

Nu bor Inger och Ellert i ett gult trähus bara några meter längre ned på gatan från handelsträdgården, och gårdagens besökare var allra mest fascinerade över de hundra sorterna av fuchsior som stoltserade i trädgården.

– Jag lägger ner ungefär 15 timmar i veckan på trädgården, den är väldigt lättskött. Charmen med trädgård är att man ser sådana tydliga förändringar vid varje årstid och sen blir den ju aldrig klar. Det är underbart, säger Inger Gunnarsson som är utbildad florist.

I trädgården odlas ovanliga arter som valnötsträd, katsuraträd, en speciell lönn, magnolior, trädpioner, vindruvor och fikon.

Som ni kanske förstår reser Eller och Ingegerd sällan bort. Men det har mest med vattningen att göra.

– Just vattning är så otroligt viktigt för en välmående trädgård, därför är det svårt att åka bort. Men annars handlar det om att ha gröna fingrar. Jag har improviserat en hel del när det gäller växter, det gäller att ha feeling, säger Ellert Gunnarsson med ett hemligt leende på läpparna.

Mer läsning

Annons