Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olympier inspirerade barnen

/
  • Fem olympier fanns på plats i Skutskär på onsdagen: Kanotisten Marcus Oscarsson, mountainbike-cyklisten Alexandra Engen, roddaren Lassi Karonen, skytten  Nathalie Larsson och brottaren Jalmar Sjöberg.
  • Brottaren Jalmar Sjöberg kom på en fjärde plats i Peking-OS 2008. Åttaåriga Ebba Lindberg var ett av många barn som vill bli fotograferad tillsammans med en olympier.
  • Det gick inte att prova på Lassi Karonens paradgren rodd under Olympic Day i Skutskär, men OS-fyran fanns ändå på plats för att entusiasmera och sprida idrottsglädje.
  • Oskar Findin valde innebandy. Här försöker han göra mål på Ludwig Eriksson.
  • Linn Andersson och Hanna Jansson från Älvkarleby gymnastikförening ställde upp som ledare under Olympic Day. Här övervakar de när Maja Hallden hoppar på trampolin.
  • Olympic Day vill locka unga att prova på nya idrotter. Denise Uzum, Miranda Karlsson Apell och Nellie Runesson valde handboll och ridning.
  • Oliver Lundgren tog chansen att testa på gymnastik och fick bland annat öva hopp med trampolin.– Två av mina kompisar går på gymnastik, jag testar bara för skojs skull, säger han.

Det finns en idrott för alla – det gäller bara att hitta den. Det menar Svenska Olympiska Kommittén.

För att hjälpa barnen på traven ordnades på onsdagen en prova på-dag i Skutskär.

Annons

Olympic Day, som arrangemanget kallades, lockade 100 deltagare i låg- och mellanstadieåldern. Elva idrottsföreningar fanns på plats och erbjöd barnen att prova på allt från ridning och handboll till ishockey och tennis.

– Jag nappade direkt när jag fick höra talas om möjligheten via Upplands Idrottsförbund, säger kultur- och fritidschefen Jessica Lindegren som fanns på plats i Rotskärs sporthall.

Där fanns även fem svenska olympier för att inspirera och entusiasmera.

– Vi är med för att sprida idrottsglädje. Tanken är att barnen ska få upp ögonen för de lokala föreningarna, säger Lassi Karonen, framgångsrik roddare som slutade som fjärde man i senaste OS i London.

Själv provade han på flera olika idrotter som ung och började med sin paradgren singelrodd först som 25-åring.

– Så det finns gott om tid, konstaterar han.

Denise Uzum, åtta år, var en av deltagarna. Hon hade valt att prova på handboll på förmiddagen och ridning efter lunch.

– Det här är första gången jag spelar handboll, det låter roligt. Ridning valde jag för att jag gillar hästar så mycket, säger hon.

I andra änden av idrottshallen skjuter Linus Sågström, Oskar Findin och Johan Palmgren-Mattsson skott mot innebandymålvakten Ludwig Eriksson.

– Jag körde innebandy förut, men sen började jag på hockey. Men nu ska jag börja om med innebandy igen, säger Linus Sågström.

Oliver Lundgren tog chansen att testa gymnastik och fick bland annat öva hopp med trampolin.

– Två av mina kompisar går på gymnastik, jag testar bara för skojs skull, säger han.

Mer läsning

Annons