Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Patient polisanmäler Skutskärs vårdcentral

En kvinna i Skutskär har polisanmält Skutskärs vårdcentral.

Detta sedan personalen förstört hennes försäkringshandlingar.

Hon har även nekats remiss till en ortoped trots kroniska smärtor.

Annons

För 31 år sedan bröt den 73-åriga kvinnan fotleden i en halkolycka. Den 18 januari i år besökte hon Skutskärs vårdcentral för att konsultera läkaren där om vad hon kunde göra åt sina kroniska smärtor.

Några dagar innan besöket lämnade hon in sjukjournalerna från Gävle sjukhus som rörde skadan och även utlåtanden från försäkringsbolaget Folksam. I receptionen underströk hon hur viktigt det var att hon fick tillbaka pappren.

Åtta månader senare beviljades kvinnan röntgen. Efter att ha studerat plåtarna förklarade läkaren för henne via telefon, att hon hade svåra förslitningsskador. Men när hon frågade om han kunde skriva ut en remiss till en ortoped fick hon till svar:

– Det får jag inte för min chef. Jag ordinerar sjukgymnastik och värktabletter istället.

Under återbesöket i september ville hon ha tillbaka sina dokument.

Då visade det sig att pappren från försäkringsbolaget hade förstörts i enlighet med vårdcentralens policy, eftersom de inte ansågs behövas.

I fredags polisanmälde kvinnan därför vårdcentralen. Brottsrubriceringen är egenmäktigt förfarande, som kan ge upp till sex månaders fängelse. Då måste ett uppsåt hos en specifik person kunna bevisas, men att avgöra vem som är skyldig är vanskligt. Alternativet är att det inträffade kallas tjänstefel, alltså ett oaktsamhetsbrott.

Polisen i Uppsala inväntar att en åklagare ska bedöma fallet.

Vårdcentralens chef Eva Hammarin vill inte uttala sig om fallet förrän hon har satt sig in i det.

Mer läsning

Annons