Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pedofil dömd till sju års fängelse

GÄVLEEn 36-årig man från Skutskär har dömts till sju års fängelse av tingsrätten.Under sju års tid utnyttjade han sin styvdotter, som var i tioårsåldern när övergreppen började.

Annons
Det första samlaget som han tvingade till sig ses som en grov våldtäkt.
36-åringen har även dömts för att i augusti ha våldtagit styvdotterns kusin, som är mellan 15 och 18 år gammal.
Mannen ska betala 330 000 kronor i skadestånd till sin styvdotter och 130 000 kronor till hennes kusin.
Tingsrätten har ingen teknisk bevisning. Inga vittnen har sett vad de båda kvinnorna utsatts för. I stället har man helt och hållet gått på kvinnornas egna berättelser, som enligt tingsrätten är långa, sammanhängande och innehåller detaljer som bekräftats av vittnen i familjen, bland annat av mamman.
- Min klient förnekar det hela och vi tänker överklaga till hovrätten, säger försvarsadvokat Jan-Ove Ljunggren. Enbart flickornas berättelser ska inte kunna räcka till fällande dom.

Flyttade ihop
Styvdottern, som i dag är vuxen, har berättat att övergreppen började när hennes mamma och 36-åringen flyttade ihop.
Efter inflyttningsfesten kom den berusade 36-åringen in till sin styvdotters sovrum. Han satte sig på sängkanten och började smeka henne över kroppen. I början låtsades flickan sova, hon var rädd. Nästa morgon märkte flickans mamma att det var något som inte stämde. Efter att ha frågat en stund fick hon ur sin dotter vad som hänt under natten. Mamman ringde till 36-åringen som bad om förlåtelse för det inträffade.
36-åringen säger själv att han inte minns händelsen vid sängkanten. Däremot minns han att hans dåvarande fru ringde honom och att han blev ledsen över vad hon berättade.
Men övergreppen slutade inte. 36-åringen var borta mycket i sitt jobb. Varje gång han kom hem över veckosluten närmade han sig sin styvdotter.
En helg när mamman rest bort tvingade han till sig det första samlaget. Därefter blev det ytterligare minst 800 samlag under de följande sju åren.
I början kändes de orala och vaginala samlagen som ett tvång, har styvdottern berättat för rätten. Men efter en tid började hon vänja sig, även om hon sa till sin styvpappa att han borde gå till sin fru i stället.

Bra kontakt
Flera vittnen har berättat för tingsrätten vilken bra kontakt 36-åringen och hans styvdotter hade och att hon kunnat anförtro sig åt honom. Men styvdotterns bror har berättat att han ibland undrat varför hans syster och 36-åringen brukade gå in i föräldrarnas sovrum.
"Många gånger är gärningsmannen en person som utåt sett framstår som vänlig, hjälpsam och omtänksam och som barnet ofta har en god relation till och även tyr sig till", skriver tingsrätten, som även menar att styvdotterns vänskap till 36-åringen gör det osannolikt att hon skulle vilja ljuga ihop sådana fruktansvärda anklagelser.
För någon månad sedan när styvdottern och kusinen träffades berättade kusinen att hon blivit våldtagen. Kusinen berättade även att 36-åringen börjat visa porrfilmer för hennes lillasyster. Då blev styvdottern upprörd och berättade i sin tur vad mammans 36-årige exman utsatt henne för. Det var upptakten till polisanmälan.
Kusinen hade hjälpt 36-åringen med barnpassning några gånger.
En sen kväll när hon lovat att sitta barnvakt hemma hos 36-åringen hämtade han vodka och ville bjuda henne. Hon sa nej, men eftersom han aldrig slutade tjata gav hon med sig. Själv drack han inget.
När hon fått i sig fyra groggar ledde han in henne i sovrummet, satte på en porrfilm och sa åt henne att göra som tjejen på teven. Flera gånger bad hon honom sluta och försökte knuffa undan honom. Trots det våldtog han henne.

MARIAM NARAGHI

Mer läsning

Annons