Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pensionärerna får betala

ÄLVKARLEBYDe äldre får betala när socialnämnden ökar sina intäkter nästa år. Det blir i alla fall följden om den föreslagna budgeten klubbas igenom rakt av under kommunfullmäktige ikväll.

Annons
Som GD berättat tidigare går socialnämnden mot ett underskott på runt 14 miljoner kronor i år. Ett belopp som man haft problem att banta ner. Samtidigt får man mindre pengar i budgetramen än man äskade i våras för nästa år.
För att alls klara av de angelägna verksamheterna har man tvingats lägga en obalanserad budget med ett minus på 3,9 miljoner kronor för nämnden.

Ökad intäkt
I det förslaget ligger en ökad intäkt på nästan 2,5 miljoner kronor genom införandet av en beredningsavgift, så kallad kostersättning, av måltider inom vård- och omsorgsverksamheten. Vid de särskilda boendena skulle det kosta 2 500 kronor per månad för de boende. Nu kostar det 1 200 kronor per månad efter sänkningen den första juli.
Vid korttidsboendena skulle förslaget innebära 82 kronor per dygn, och 56 kronor per dag vid dagverksamhet/dagrehab. För matdistributionen skulle det kosta 36 kronor per portion.
Genom att införa de här avgifterna räknar man med att komma runt maxtaxan inom äldreomsorgen och ta in de extra kostnader som staten inte ersätter. Maxtaxan reglerar nämligen bara själva livsmedelskostnaden.

Alla möjligheter
I kommunstyrelsen menade kommunalrådet Lars Skytt, s, att man måste se över alla möjligheter att komma till rätta med att maxtaxan ger kommunen ett minus på runt 800 000 kronor per år.
Torbjörn Löfgren och Hanserik Stolpe för demokratiska särlistan opponerade sig och menade att det bara innebär att pensionärerna med dålig ekonomi kommer att behöva ersättning från socialen och att det blir en rundgång av pengar.
Ann-Cathrine Larsson, fp, tyckte också att det var fel att ta ut pengarna från pensionärerna.
Sedan ks sammanträde har PRO reagerat mot förslaget och ikväll avgörs det om avgifterna träder i kraft.

MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se

Mer läsning

Annons