Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pettersson bor i Skutskär

SKUTSKÄR
Christer Pettersson bor i Skutskär.

Annons
Enligt uppgifter till Gefle Dagblad identifierades han av en enhet inom Uppsalapolisen som intresserade sig för en annan, för dem känd person.
Det är inte klart hur länge Pettersson har befunnit sig i det lilla samhället, eller om det är ett tillfälligt eller permanent boende.
Men för tre veckor sedan, då Pettersson redan ska ha bott i Skutskär en tid, nåddes polismännen på Skutskär polisstation av ryktena.
- Jag har hört att han har varit synlig i samhället. Men vi har inte haft anledning att forska vidare i det, säger Lars Lindgren, polis i Skutskär.
Lars Lindgren framhåller att varken han själv eller kollegerna på stationen har känt igen Pettersson. Chefen för brottsspaningsroteln i Uppsala, Sven Knutsson, gick på onsdag eftermiddag inte att nå för en kommentar.

"Han var iskall"
Flera poliser i Gävle har tidigare träffat Christer Pettersson. Bland dem utredningschefen på Gävlepolisens kriminalavdelning, Anders Sjödin.
Sjödin tjänstgjorde vid Sollentunapolisen mellan 1980 och 1985 - han återvände till Gävlepolisen bara året innan Olof Palme sköts till döds på Sveavägen.
- Han var iskall. En märklig människa. Pettersson gick bland a-lagarna i centrum och greps för fylleri ibland. Han väckte inga sympatier, säger Anders Sjödin.
Även Svante Wallquist, numera polisman i Ockelbo, har träffat Christer Pettersson. Anledningen var att Wallquist efter mordet på Olof Palme tjänstgjorde som Lisbet Palmes livvakt.
- Var femte vecka under ett par års tid, beskriver Svante Wallquist uppdraget han fick när han tjänstgjorde vid Säpos livvaktsdetalj.
- Jag såg honom under båda rättegångarna - det var en märklig person.

Felaktigt utpekad?
Rättegångarna Svante Wallquist talar om var början på en resa genom svenskt rättsväsende som först 1998 fick sitt slut. När Christer Pettersson greps som misstänkt för att ha mördat Olof Palme genomfördes en konfrontation med den enda person som såg mördarens ansikte, hustrun Lisbet.
Innan hon skulle peka ut den person hon sett på Sveavägen med ett skjutvapen i handen fick hon uppgifter att personen såg ut som en narkoman eller alkoholist. När hon kort efteråt pekade ut Pettersson i ett sällskap av prydligt klädda poliser skulle detta leda till problem.
Christer Pettersson fälldes ändå för mordet. Av tingsrätten, vill säga.
När hovrätten senare friade honom från misstankarna påpekade domarna just detta att Lisbet Palme före konfrontationen fått veta att det rörde sig om en narkoman eller alkoholist som en omständighet som sänkte bevisvärdet.
Det kunde ha slutat där, men gjorde det inte.
1998 hade Palme-gruppen, den enhet av utredare som inte gjorde annat än utredde statsministermordet, samlat nya bevis mot Pettersson och begärde resning i Högsta domstolen, HD.
Men landets högsta jurister, de fem justitieråden i HD, strimlade dåvarande riksåklagarens Klas Bergenstrands ansökan och gjorde det samtidigt högst osannolikt att en ny mordrättegång mot Christer Pettersson kan hållas i framtiden.

Erkände själv
Det hade lågt för att inte säga obefintligt bevisvärde att Christer Pettersson 2001 föreföll erkänna Palmemordet i en debattartikel, publicerad i kvällstidningen Expressen och signerad av Pettersson och den som skrev texten, journalisten Gert Fylking.
"Christer Pettersson har sagt till mig: Visst fan var det jag som sköt, men de kan aldrig sätta dit mig för det. Vapnet är borta.", löd ett avsnitt i texten som citerades av TT.
Mycket litet hände med anledning av "erkännandet" sedan Pettersson dragit tillbaka det, men artikeln pekar på hans långvariga relation till olika medier, främst TV3 och programledaren Robert Aschberg.
Det är okänt exakt vilka summor Christer Pettersson mottagit för att medverka i olika mediesammanhang, men det rör sig sannolikt om betydande belopp.
Det är nu 17 år sedan statsminister Olof Palme sköts till döds när han gick på Sveavägen i Stockholm i sällskap med hustrun Lisbet Palme. Tillsammans hade de sett en film på en biograf inte långt från mordplatsen.

Mats Hedström
026-159639
mats.hedstrom@gd.se

Mer läsning

Annons