Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polis anmäld för sextrakasserier

NORDUPPLANDEn tidigare närpolischef i Tierp och Älvkarleby har anmälts till rikspolisstyrelsens personalansvarsnämnd för sexuella kränkningar av kvinnliga anställda.

Annons
Han har tidigare friats från brottsmisstanke av åklagare efter en förundersökning. Nu anser dock länspolismästaren Göran Lindberg att polischefens agerande inte kan anses som ringa utan att han bör få en disciplinpåföljd i form av varning och löneavdrag.
Mannen arbetade som chef vid närpolisområdena under ett halvår från november i fjol till maj i år. Innan dess hade han under flera år arbetat i ledande positioner i Stockholms län. Perioden i Tierp och Älvkarleby var en provanställning och när den var över fick han inte fortsätta.
En trolig orsak till det stod klart när länspolismästaren anmälde honom för sexuella trakasserier.
Dessa ska framför allt ha skett under en personalfest i polishuset i Tierp i början av december. Flera kvinnliga anställda uppger sig då ha blivit utsatta för både fysiska och verbala kränkningar från sin chef. Något som också skett vid andra tillfällen.
Mannens agerande kunde inte betraktas som brottsligt, enligt åklagaren. Men från polismyndigheten i Uppsala län så anser man ändå att han åsidosatt sina åligganden som chef genom sitt agerande och att det är särskilt klandervärt. Därför bör han också få en påföljd, även om den begränsas till vad polisorganisationen kan göra internt.
I dag arbetar han som polisman vid brottsspaningsroteln i Uppsala, utan någon chefsposition.
MATTIAS JONSSON

Mer läsning

Annons