Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiska kaoset fortsätter

ÄLVKARLEBYTältgruppen, som består av m, fp, kd och c, har svårt att se hur man ska komma ur den olustiga situation som Bengt Ahlquist försatt dem i.

Annons
Ett samarbete med s och v verkar i dag osannolikt.
Tidigare fp-gruppledarens val att bli politisk vilde och ta med sig sitt folkpartimandat till en allians med miljöpartiet och demokratiska särlistan kommer troligen att kosta de borgerliga en värdefull plats i kommunstyrelsen.
Dessutom blir de av med platser i socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden om den nya alliansen gör allvar av planerna på att kräva proportionella val till nämnder och styrelser. I stället för tre platser, som valberedningen förespråkar, blir det två.
- Jag är ruskigt besviken. Det hade inte gjort så mycket om han bara blivit vilde. Men att inleda en teknisk allians med våra politiska motståndare är en fruktansvärt dålig stil, tycker moderaten Kenneth Holmström.

Tältgruppen
Under onsdagskvällen samlades tältgruppen för att diskutera hur man ska hantera den nya situationen. För Ann-Cathrin Larsson, fp, kändes det förstås inte så bra att det var en av hennes partikamrater som krånglat till situationen. Hon berättar att man hade diskussioner om folkpartiet skulle få stå för hela tappet av mandat eller inte.
Så blev det dock inte. Kandidater till kommunstyrelsen blir just hon och Kenneth Holmström.

Lottning?
En väg att slippa lämna över ett mandat vid ett proportionellt val är att ha valteknisk samverkan med s och v. Då skulle man ha 25 av fullmäktiges 31 mandat och nå fram till en lottningssituation. En lottning som man förstås också kan förlora.
Dessutom tror de båda att intresset för en sådan lösning skulle vara sval från de socialistiska partierna, som inte skulle vinna något på det.
- Dessutom skulle det bli krångligt när man väl ska fördela platserna mellan partierna efteråt, säger Kenneth Holmström.
En annan variant är att söka stöd från sverigedemokraterna för att bli starkare. Men det är helt uteslutet för dem som GD talat med.

Ingen övertalning
Några trevare för att övertala Bengt Ahlquist att komma tillbaka till det borgerliga lägret blir det inte heller.
Nej, det är bara att bita i det sura äpplet och nominera kandidater till färre platser i nämnder och styrelser, menar de.

MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se

Mer läsning

Annons