Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Projekt för sjukskrivna har gett bra resultat

ÄLVKARLEBYSatsningarna på rehabilitering av de sjukskrivna och förebyggande aktiviteter med de friska medarbetarna inom förvaltningarna ser ut att ge ett gott resultat.

Annons
Av 33 sjukskrivna som deltagit i olika projekt under drygt ett år har fjorton kommit tillbaka i tjänst. Dessutom har man kunnat förhindra att personer i riskzonen blivit sjuka.
Det berättade personalchefen Astrid Eriksson vid en föredragning för kommunstyrelsen igår.

Tre olika projekt
För nästan precis ett år sedan berättade GD om starten av tre olika projekt i samarbete med Villa Harmoni i Älvkarleby.
Ett syfte var att erbjuda långtidssjukskrivna, som varit hemma i flera år, en chans att komma tillbaka, genom avstressning och hjälp att bygga upp sina självförtroenden.
Ett annat att utbilda hälsoinspiratörer på arbetsplatserna, som ska hjälpa sina kollegor att må bättre och förebygga sjukskrivningar.
Dessutom har man satsat på att underlätta arbetet för rektorer och områdeschefer i kommunen, en grupp som har mycket att göra och riskerar utbrändhet.

Stort intresse
Intresset för projekten har varit stort och resultatet har hittills varit rätt gott, tyckte Astrid Eriksson.
Sjukskrivningarna ökar annars oroväckande mycket för varje år i Älvkarleby, liksom i nästan alla andra kommuner i landet.
Mellan 2000 och 2001 ökade sjukdagarna från 40-47 per anställd och år. Därmed följer man en stadigt ökande trend sedan mitten av 90-talet.

Sjuktalen ökar
Enligt signaler från social- och barn- och utbildningsförvaltningarna ökar sjuktalen även i år.
Mest sjukskrivna finns inom barnomsorgen och inom vård- och omsorgssektorn. Knappt några lärare är sjukskrivna, berättade Astrid Eriksson.
En vanlig trend är att deltidssjukskrivningarna ökar, framför allt inom barnomsorgen. En förklaring kan vara att flera som tidigare arbetat deltid har gått upp till heltider som de inte orkar med, och därför tvingas sjukskriva sig på deltid.
- En bra lösning vore att höja alla med lägre arbetstid till 75 procent och betala heltidslön, tyckte hon.

Livlig diskussion
Personalchefens redogörelse väckte en livlig diskussion bland kommunstyrelsens ledamöter om hur man ska komma till rätta med det dyrbara problemet.
Clarrie Leim, c, menade att arbetsgivaren måste visa att man bryr sig om sina anställda innan de bränns ut.
Ann-Cathrin Larsson, fp, tyckte att man måste ge människor en chans att jobba deltid men med högre lön för att de inte ska slitas ut.
Lars Skytt, s, menade att det finns äldre män i andra sektorer som kan vilja jobba sina sista år i barnomsorgen.
MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se

Mer läsning

Annons