Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Protest mot dyrare bussresor

Älvkarlebyborna protesterar när UL höjer biljettpriset med 125 procent. Snart kostar en enkel bussresa till Gävle 90 kronor.

Annons

Karl-Erik Henriksson och andra ortsbor kommer att placera ut proteslistor runt om i Älvkarleby för att samla in namn mot prishöjningen. Han och hans fru brukade åka buss till Gävle förut, men nu är det billigare att ta bilen för dem.

– När vi säger att vi ska åka till ”stan” så menar vi Gävle, säger vi att vi ska åka till Uppsala så säger vi Uppsala, säger Karl-Erik Henriksson.

Huruvida det faktiskt är en höjning är omtvistat. Nikodemus Kyhlén är försäljningschef på UL och han förklarar att priserna nu är så som de egentligen ska vara. I flera år har Älvkarlebyborna åkt för billigt, menar han. Egentligen räknar UL med länsgränsen som ytterligare en priszon, men för Skutskär har de gjort ett undantag därför att orten ligger så nära Gävle. Skutskärsborna behöver bara betala 40 kronor för resan när Älvkarlebyborna måste betala 80 kronor.

– I somras fick vi reda på att chaufförerna har tagit samma pris från Älvkarleby som från Skutskär. Vad det beror på vet jag faktiskt inte, men det var aldrig tänkt att det skulle vara så, säger Nikodemus Khylén.

I september fick Älvkarlebyborna plötsligt chockhöjningen med hundra procent på biljettpriset. Och i mars gör UL en allmän prishöjning som innebär att de måste betala ytterligare tio kronor för bussresan till Gävle.

– Det är märkligt. Står man på vår sida av Dalälven kostar det nästan en hundralapp, står man på andra sidan kostar det hälften. Nu låter vi bussarna åka tomma till Gävle och det måste i längden blir en förlust för UL, säger Karl-Erik Henriksson.

Mer läsning

Annons