Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Protest mot färre tågstopp

/
  • Upptåget ska göra en tur till till Gävle. Men det kan gå ut över Marma- och Mehedebyborna.

Ytterligare en tågförbindelse från Skutskär till Gävle. Men färre stopp i Mehedeby och Marma. Så vill Upplands Lokaltrafik, UL förändra tidtabellen. Men Älvkarleby kommun kräver nu att förslaget dras tillbaka.

Annons

Det är den morgontur som i dag stannar i Skutskär klockan 8.17 på vardagar som UL vill förlänga till Gävle. Även turen som går söderut från Skutskär klockan 8.42 ska börja redan i Gävle.

Så långt verkar alla vara nöjda. I resandeundersökningar som UL har gjort har fler förbindelser till och från Gävle varit ett av de vanligaste önskemålen.

Men för att hinna med den extra turen till Gävle planerar UL i stället att köra förbi Marma och Mehedeby utan att stanna. Det gäller såväl resan norrut som söderut.

– Tåget hinner helt enkelt inte stanna där om det ska hinna i tid till SL-pendeln i Upplands-Väsby. Det handlar om minuter, säger Sture Jonsson, informationschef på UL.

Men förslaget upprör Älvkarleby kommun.

”Vår bestämda uppfattning är att den grundläggande principen ska vara att Upptåget stannar på samtliga stationer längs sin rutt”, står det i det yttrande som kommunstyrelsen i går beslutade att skicka till UL.

– Flera personer har hört av sig och är bekymrade. Det här är deras pendlingståg, säger kommunalrådet Inga-Lil Tegelberg, S.

Trafikverket, som ansvarar för Sveriges järnvägar, har sista ordet om hur det blir. Den nya tidtabellen är tänkt att träda i kraft i mitten av december.

Mer läsning

Annons