Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ruttna laxar städas bort

/
  • Det luktar hemskt om de ruttnande fiskarna i strandkanten, tycker Bibbi Enkrantz som brukar promenera utmed Dalälven.
  • I mer än en vecka har de ruttnande laxarna legat utmed stranden i Dalälven. På tisdagen anlitade Vattenfall en saneringsfirma.

Nu lovar Vattenfall att bygga bort problemet med döda laxar i Älvkarleby.

– Vi har börjat projekteringen, men det är svårt att lösa, säger Christer Ljunggren, anläggningschef för Vattenfall Vattenkraft.

Annons

På tisdagsmorgonen låg tjogtals med stora döda laxar fortfarande kvar i strandkanten på Dalälven nedanför kraftverket. De stank.

– Det är så äckligt med den här lukten, till och med nu när det regnar. När solen skiner är stanken ännu värre, säger Bibbi Encrantz som bor vid Västanåvägen.

Hon promenerar ofta på gångvägen nere vid vattnet, men den senaste veckan har promenaderna förstörts av den äckliga fisklukten. Både familjen Encrantz och flera andra personer har förgäves ringt såväl kommunen som Vattenfall för att någon skulle plocka bort de döda laxarna.

Först på tisdagen inledde saneringsföretaget Ocab, på uppdrag av Vattenfall, arbetat med att ta upp och forsla bort den döda fisken, som då legat där mer än en vecka.

Laxarna har dött i samband med att Vattenfall släppt på vatten i fallfåran ett par gånger i sommar. Laxarna har simmat upp mot strömmen och sedan blivit fast i restvattnet när vattenflödet stängts av igen. En del laxar kan ha dött redan då, andra kan ha slagits ihjäl mot klipporna när Vattenfall släppte på vatten igen för att spola ner den instängda laxen.

Samma sak har hänt tidigare, men det är bara i Älvkarleby som Vattenfall har problem med död lax, säger Christer Ljunggren.

– Det beror på att kraftverket ligger längst ner Dalälven så att laxarna kan gå ända upp till kraftverket, samtidigt som älvfåran är så bergig. I Indalsälven eller Luleälven har vi inte samma problem, för vi har inte berg där på samma sätt, säger han.

Nu ska problemet få en permanent lösning.

– En möjlighet är att man spränger ut kanaler som gör att fisken kan simma ut ur höljorna, men det är svårt att komma till. Vi kanske måste bygga en väg för att få ner de maskiner som krävs, säger han.

Att bygga bort de vattenfickor där laxen fastnar kan komma att kosta några miljoner kronor, säger Christer Ljunggren.

– Det verkar kanske som om vi inte bryr oss om problemet, men det gör vi. Jag hoppas vi ska komma igång med åtgärder den här sommaren. Annars blir det nästa sommar, säger han.

Mer läsning

Annons