Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sd:s valframgång i tv

/
  • Foto: NICK BLACKMON I fokus. Lars Skytt får svara på Anna Kakulis frågor om sverigedemokraterna.

ÄLVKARLEBYEfterdyningarna av Sverigedemokraternas valframgång i Älvkarleby ska nu skildras på tv. Ett team från SVT:s mångkulturella program Mosaik var på måndagen på plats i Skutskär för att prata med kommunalrådet Lars Skytt, s.

Annons
- Vi vill se hur man i före detta brukssamhällen, med s-majoritet, handskas med situationen när sverigedemokraterna kommit in utan att ha varit etablerade tidigare. Se vad man har för tankar och strategier, förklarar reportern Anna Kakuli.
Sänds i november
Förutom Älvkarleby så har man besökt Forshaga i Värmland och ska vidare till skånska Hässleholm. Själva programmet kommer att sändas i november.
Förutom ledande etablerade politiker så pratar hon med allmänheten och naturligtvis även representanter från sd.
- Vi vill ha ett gräsrotsperspektiv i förhållandet till sverigedemokraterna. I vanliga fall sker det diskussioner i tv-sofforna och inte så mycket mer. Man vet inte hur mycket man pratar om det till vardags lokalt, förklarar hon.
I Forshaga kom en sverigedemokrat in i fullmäktige i september. Där har de övriga partierna satt igång ett allmänt attitydarbete om främlingsfientlighet hos befolkningen och inlett en dialog med sd.
Inga strategier
I Älvkarleby finns det inga uttalade strategier. Man verkar vänta på att politiken ska rulla i gång när det nya fullmäktige tillträder så att man kan förhålla sig till partiet i debatter, menar Anna Kakuli.
De etablerade partierna är dock ointresserade av ett samarbete med Gunn-Britt Holmgren, sd, som blivit invald i fullmäktige.
Tv-programmet ska skildra det första steget i en kommun med ett främlingsfientligt parti. Senare under mandatperioden ska man komma tillbaka och beskriva hur det har gått.
- Jag tror att de lokala tycker det är roligt att man bryr sig om dem, säger Anna Kakuli.
- Det är spännande att komma till mindre orter. Allt kommer närmare och blir tydligare. Tacksamt att filma, tycker fotografen Olle Holm.
Lars Skytt tycker det är anmärkningsvärt att ett parti som bara får ett mandat kan ge så mycket uppmärksamhet. Men säger samtidigt att det är ett sundhetstecken att man reagerar när något sådant händer.
- Det är ett dilemma hur man ska agera nu. De är ju valda av folket. Sen kan man ha olika åsikter om deras politik. De ska bemötas sakligt, säger han.

MATTIAS JONSSON

Mer läsning

Annons