Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjuka hästar hålls isolerade

Sex ston på en gård i Uppland har fått missfall av en så kallat abortvirus och en häst fick förlamningssymptom. Gården är nu isolerad. Alla hästägare får rådet att hålla sina dräktiga ston avskilda.

Annons

– Gården är väldigt hårt drabbad, säger Gittan Gröndahl, tillförordnad statsveterinär på Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

Sjukdomen orsakas av ett slags herpesvirus, EHV-1, som inte smittar människor utan bara hästdjur. Hästar kan få förkylningssymptom och neurologiska symptom som rörelsestörningar och i svåra fall förlamning. Viruset kan också göra att dräktiga ston, även utan förkylningssymptom, aborterar.

Ston på mellan sex och 24 gårdar har årligen drabbats av det veterinärer kallar virusabort de senaste åren. Gittan Gröndahl rekommenderar därför att dräktiga ston generellt hålls avskilda och inte heller utsätts för stress eftersom det kan aktivera viruset.

– Man ska inte ha dräktiga ston tillsammans med hästar som är ute och reser, säger Gittan Gröndahl.

Hästar som åker runt och tävlar löper större risk att smittas. Dräktiga ston ska även undvika att träffa unghästar som lättare blir förkylda, även av EHV-1-viruset. Den här årstiden är många hästar förkylda samtidigt som många ston är i den sena delen av dräktigheten, då risken är som störst att fostret ska dö av viruset och stoet får missfall.

Några fall i Gävleborgs län har inte rapporterats.

Det finns ett vaccin mot sjukdomen, men det ger inte fullgott skydd och Gittan Gröndahl säger att SVA rekommenderar det till ston i riskzonen, till exempel på stuterier.

Mer läsning

Annons