Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skatteprognos pekar rakt nedåt

/
  • Arkivbild: MATTIAS JONSSON Nedgång. Sten Hjalmarsson, kommun- och ekonomichef i Älvkarleby kommun har analyserat prognosen.

ÄLVKARLEBYSkatteinkomsten pekar nedåt i de senaste prognoserna. Om inget händer den närmaste månaden försämras Älvkarleby kommuns resultat med ytterligare 600 000 kronor i år.

Annons
- Det kan se lite ut med tanke på att vi har ramar på drygt 300 miljoner kronor. Men det innebär en klar försämring för oss ändå, menar Sten Hjalmarsson.
Kommun- och ekonomichefen har analyserat prognosen och tror att nedgången har sin förklaring i den allmänt vikande konjunkturen, med sänkt sysselsättning som följd, och att löneökningarna varit lägre än väntat. Då minskar också kommunens skatteintäkter.
- Eller också har folk blivit bättre på att hitta avdrag i deklarationerna, säger han och skrattar.

Motsatt håll
Förra året slog skatteprognoserna åt motsatt håll, då man fick in flera miljoner kronor mer än väntat i skatter. Något som, tillsammans med de kommunala bolagen, starkt bidrog till kommunens totala överskott 2001.
I år ser det inte lika ljust ut. Socialnämndens underskott mot budgeten är så stort att det blir svårt att balansera upp den med draghjälp av externa faktorer.
Sten Hjalmarsson ser dessa i tre steg. Skatteprognoser, bolagen och befolkningsförändringar. Samtliga svåra att påverka direkt från den kommunala förvaltningen.
Det kommer en slutgiltig skatteprognos i november, då man gått igenom samtliga deklarationer vid skattekontoret. Men han tror inte att den kommer att förändra slutresultatet så mycket.

MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se

Mer läsning

Annons