Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skiftbyte ger ambulansbrist

SKUTSKÄRGenom att skiftbytena läggs i Tierp kommer Skutskär att vara utan ambulans två-tre timmar per dygn framöver.Ett helt oacceptabelt förslag anser c-landstingsrådet Britt Pagard.

Annons
- När vi bestämde att ambulansen skulle fortsätta att vara stationerad i Skutskär var det för att vi skulle klara att ha en inställelsetid på tio minuter. Det klarar man ju inte om den finns i Tierp då det händer något, menar hon.
Enligt ett förslag från ambulansledningen i landstinget ska ambulanspersonalen nämligen gå på sina skift i Tierp och sedan åka upp till sin stationering i Skutskär. Något som ska ske två gånger varje dygn och där transporterna sker med ambulansen.
Syftet är att personalen ska ska ha närmare kontakt med arbetsledningen i Tierp och att man ska komma från utbetalandet av reseersättning och traktamente för jobbet i Skutskär genom att arbetsdagen inleds i Tierp.
Men samtidigt så kommer ju inte ambulansen att finnas på plats under den tid som det tar att åka och byta personal i Tierp sju mil bort. Något som beräknas ta från en till en och en halv timme varje gång. Beredskapen och osäkerheten blir då större för befolkningen i Älvkarleby kommun, och speciellt i Skutskär som är Nordupplands största samhälle, hävdar Britt Pagard.
I en interpellation till landstingsstyrelsens ordförande Mats O Karlsson, s, undrar hon om han tycker det är acceptabelt att skutskärsborna planeras att vara utan ambulans några timmar per dag.
- Från ambulansledningen tycker man säkert att det här är en facklig fråga om hur man organiserar arbetet. Men jag vill lyfta upp det här till en politisk fråga, eftersom vi har slagit fast en beredskap som ska gälla för alla invånare i landstinget, säger hon.
Förutom osäkerheten kommer användandet av ambulansen som rent transportmedel vid skiftbytena även att kosta pengar. Britt Pagard utgår från 50 kronor per mil. Något som skulle leda till en extra kostnad på en kvarts miljon kronor årligen.

MATTIAS JONSSON

Mer läsning

Annons