Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skuggbudget biter inte på s

ÄLVKARLEBY- Nu får vi skit för att vi satsar på barn- och utbildningsnämnden och socialnämnden. Förra gången fick vi skit för att vi satsade för lite på dem. Det är bara ett spel för gallerierna och kanske är det lika bra att lägga ner oppositionen så sparar vi pengar!

Annons
Folkpartiets Ann-Cathrin Larsson och även moderaternas Kenneth Holmström ledsnade i går när kommunstyrelsen fattade beslut om nästa års budget. Inga argument i den borgerliga tältgruppens skuggbudget verkade bita på majoritetspartierna s och v, som dessutom hade stöd av demokratiska särlistan i alla punkter utom bygg- och miljönämndens budget.
Sju mot fyra var ett vanligt resultat i de många voteringarna.
Majoritetens förslag, som nu går vidare till fullmäktige, innebär en total rambudget för nämnderna på 326,65 miljoner kronor för 2003. Barn- och utbildningsnämnden, bun, socialnämnden och kommunstyrelsen är där underbudgeterade med 7,3 miljoner kronor.
Efter balansering av fyra miljoner kronor av årets underskott så kalkylerar man med ett totalt minus på närmare 2,8 miljoner kronor för 2003.
I det borgerliga budgetförslaget räknar man däremot med ett överskott på 1,4 miljoner kronor och ingen överbudgetering alls av några nämnder.
De stora skillnaderna, jämfört med s- och v-budgeten, är att man vill föra extra resurser till bun på 4,5 miljoner kronor, socialnämnden två miljoner och 100 000 kronor extra till bygg- och miljönämnden.
Resurserna ska främst tas från kultur- och fritidsnämnden, där 2,3 miljoner kronor ska sparas genom en nedläggning av nämnden och lägre föreningsbidrag.
Även kommunstyrelsen och tekniska nämnden får mindre resurser än i majoritetsförslaget. Även tekniska nämnden bör läggas ned, anser tältgruppen.
Kultur- och fritidsnämndens verksamhet kan läggas på barn- och utbildningsnämnden, tyckte de. S-ledamöterna tyckte däremot att det inte är politiskt genomförbart. Konsekvensen blir att ishallen eller bandybanan får läggas ned, menade Lars Skytt, s.
Tekniska nämndens nedläggning motiverades av att den tappat verksamheter som fastighetsskötsel och avfallshantering. Det som är kvar borde bli kommunstyrelsens ansvar, tyckte Kenneth Holmström.
De har fortfarande mycket att göra, liksom kommunstyrelsen, kontrade Lars Skytt.
Debatten lär gå vidare i nästa veckas fullmäktige.

MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonson@gd.se

Mer läsning

Annons