Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slängdes av tåget – cyklarna var felaktigt lastade

/
  • Joakim Wahlgren visar upp sig med sin mountainbike på Stortorget i Gävle. I går slängdes han och hans kompisar av tåget i Älvkarleby eftersom de hade cyklarna med sig.

Fem unga killar kastades av Upptåget i Älvkarleby. Anledningen var att de inte hade packat sina cyklar på rätt sätt, men det hade de gjort helt enligt den instruktion de fått av Upplands Lokaltrafik. Nu klandrar UL entreprenören DSB:s personal för det som hände.

Annons

18-årige Joakim Wahlgren och hans fyra kompisar tävlar i mountainbikegrenen Dirt.

De hade under torsdagen varit och tränat med sina cyklar i Hemlingby. På kvällen tog de Upptåget som gick halv nio från Gävle.

Kompisarna skulle tillbaka till Uppsala och Upplands Väsby och själv skulle Joakim Wahlgren hem till pappa i Älvkarleby.

Eftersom killarna har haft strul med tågpersonalen förut under sommaren hörde de tidigare under dagen av sig till UL och försäkrade sig om att de fick ta med sig cyklarna. Men konduktören tände till direkt när han fick se cyklarna som var packade i särskilda fodral.

– Vi var bara någon minut från Älvkarleby. Han var inte intresserad av att se våra biljetter utan gick direkt på oss därför att han såg cyklarna. Jag hade packat upp min cykel eftersom jag skulle kliva av, men konduktören menade att vi bara fick ha med oss två cyklar och att de skulle stå i cykelstället längst bak i tåget. Jag sa att min mamma hade pratat med UL samma förmiddag och fått veta att vi fick åka med cyklarna nerpackade, men då svarade han bara otrevligt att han hade hört många ”mammahistorier” förut, säger Joakim Wahlgren.

Hans kompisar, som inte är myndiga, ringde till UL när de blivit avkastade och fick beskedet att de i stället fick ta ett senare tåg.

I annat fall hade de fått svåra problem med att ta sig hem.

UL tycker att pojkarnas berättelse är trovärdig och ber om ursäkt för det som har hänt.

Samtidigt klandras entreprenören DSB:s personal för att ha skött situationen osmidigt.

UL har ingen policy för hur personalen ska hantera minderåriga resenärer som får problem med biljetter eller liknande.

Nyligen fick SJ mycket kritiksedan en 11-årig flicka blev avkastad från tåget mellan Örebro och Göteborg när konduktören felaktigt påstod att hon inte hade någon biljett.

– Vi beklagar det som har hänt. Det låter som om de här killarna hade packat sina cyklar på rätt sätt och det fanns ingen anledning att avvisa dem från tåget mitt ute i Norduppland. Dessutom var flera av dem minderåriga och det är inget bra sätt att sköta det här genom att bara be dem kliva av tåget, säger Mikael Fritzing vid UL:s pressjour.

Tidigare under veckan skickade UL information till DSB om vad som gäller för cyklar på Upp- tåget, men trots det verkar inte all personal ha tillgodogjort sig instruktionen.

– Jag vet inte hur DSB har hanterat informationen och om deras medarbetare har fått den. Nästa vecka kommer vi sätta oss ner och gå igenom det här för att se till att det inte händer igen, säger Mikael Fritzing.

Vi beklagar det som har hänt. Det låter som om de här killarna hade packat sina cyklar på rätt sätt och det fanns ingen anledning att avvisa dem från tåget

Mikael Fritzing

Upplands Lokaltrafik

Mer läsning

Annons