Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slumpen tog dem till Skutskär

/
  • Stuart Brooks och Robert Mizen valde att bosätta sig och starta företag i Sverige. Att de hamnade i Skutskär var en ren slump.

De älskar Sverige, och bestämde sig för att skapa sig en framtid här. Nu har Robert Mizen och Stuart Brooks dragit igång ett företag och ska anställa fyra medarbetare.

– Vi älskar Sverige och Älvkarleby.

Annons

Att de hamnade i Skutskär var en ren slump. Efter att ha turistat i Åre och i Stockholm valde de att slå sig ner i huvudstaden 2011.

Målet var att skapa ett IT-företag med inriktning på spel och annan programvara.

Stuart Mizen hade ett företag i Storbritannien men ville starta på ny kula i Sverige.

I Stockholm hyrde de en dyr lägenhet i andra hand men tvingades flytta eftersom andrahandsuthyrningen inte var tillåten. En flykting från Tibet som de fick kontakt med erbjöd dem i stället att bo i hans lägenhet i Skutskär.

Dit kom de för ett år sedan, och efter en hel del strul med svenska myndigheter (se artikel nedan) kunde de starta sitt företag.

– Sedan har allt gått väldigt fort, säger Robert Mizen.

Efter att ha bott i en liten lägenhet fick de hjälp av Moderaternas oppositionsråd i Älvkarleby, Kenneth Holmström, att hitta en större lägenhet i Skutskär. Han jobbar också som rådgivare i nyföretagarfrågor och har hjälpt duon att hitta rätt kontakter för att komma i gång med sitt företag.

Han hjälpte dem också att komma in på svenska för invandrare, i väntan på att de skulle få dra igång sitt företag.

– Det gav oss något att göra, säger Robert Mizen.

De har fått stöd av Almi för sin företagsidé och har också välkomnats av Movexum i Gävle som hjälpt dem med ett kontor i Teknikparken.

Robert Mizen och Stuart Brooks har en anställd i England som kommer att flytta till Sverige nästa år. Men de behöver redan anställa fler. 24 personer sökte när NRD Studios ville rekrytera ny personal till fyra tjänster.

Sverige var ett logiskt val eftersom spelutveckling har en stark ställning här och det finns gott om kreativa människor.

Företaget, NRD Studios, har redan släppt flera spel och har en rad projekt på gång. Ett spel är inskickat till Apple för att bli godkänt och nästa stora projekt är ett spel till X-box.

– Sverige är ett bra land att leva i, säger Robert Mizen.

Mer läsning

Annons