Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spansk familj i sjöönöd

En barnfamilj i sjönöd räddades tidigt på måndagsmorgonen strax utanför Skutskär.

Annons

– Det är klart att nackhåren reser sig när man får ett sånt larm, där någon är superskärrad och inte riktigt vet var de är. Och så hör man ett barn i bakgrunden, säger Anders Larsson vid sjö- och flygräddningscentralen, räddningsledare för insatsen.
Det var strax före klockan fem på måndagsmorgonen som segelbåten gick mot sten, tog in vatten och snabbt fick slagsida. De tre personerna ombord, två vuxna med ett tvåårigt barn, lyckades inte ta sig därifrån.
– Det var mycket, mycket skärrat ombord och båten hade börjat kantra. Man vet då att det enda som gäller är en väldigt snabb insats. Det var otäckt.
Familjen hade svårt att ange sin position. Dessutom försvårade språkförbistring situationen avsevärt.
– Familjen, som jag tror hör hemma i Stockholmstrakten, var spansktalande och ville helst också prata spanska. Deras engelska var väldigt knackig. Men de kunde säga Skutskär och pappersfabrik så då hade vi en ungefärlig position att gå på, säger Anders Larsson.
Först på plats var räddningstjänsten. Då hade båten tagit in väldigt vatten. Räddningspersonalen lyckades snabbt få iland familjen till väntande sjukvård. De var då lätt nedkylda, blöta och chockade.
Även båtar från Sjöräddningssällskapet samt en lotsbåt ryckte ut.
Men segelbåten var inte långt ut till havs, visade det sig.
– Nej, det var alldeles intill land egentligen. Men troligtvis hade de inte insett det. Det var nästan natt, mörkt och disigt. Och så blåste det en del.
Varför familjen var ute och seglade med sitt barn mitt i oktobernatten är oklart.
– Det förtäljer inte historien. Men det är klart; de kanske har haft sen semester och det hade varit en fin vecka, jättevarm för årstiden, säger Anders Larsson.

Mer läsning

Annons