Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stängt för allmänheten

ÄLVKARLEBYNu är det slut med kommunstyrelsens öppenhet. Från årsskiftet avskaffar man de öppna sammanträdena och stänger igen dörrarna för allmänhet och medier. Detta efter bara ett år.

Annons
- Man måste kunna lägga förslag utan att det ska vara på löpsedlarna dagen efter. Både politiker och tjänstemän är rädda att yttra sig. Det har inte varit en lika fri och obunden diskussion som förut, hävdar Lars Skytt, s, kommunstyrelsens ordförande.
Han säger också att det inte varit ett speciellt stort allmänintresse för de öppna mötena. Medborgarna utnyttjar inte möjligheten att vara med och lyssna på debatterna.
- När man har pratat med andra kommuner så förstår de inte varför vi utsatt oss för att ha öppna möten. Jag ser inga fördelar med det längre, menar han.
Förslaget röstades igenom av en stor majoritet i kommunstyrelsen, nio mot två.
- Det är bedrövligt. Jag har jobbat länge för det här och det drog ut på tiden innan det infördes. Och nu vill de stänga igen. Själva debatten är viktig att föra offentligt, tycker Ann-Cathrin Larsson, fp.
Hennes och Torbjörn Löfgrens, ds, protester ekade tomma, när de fem s-ledamöterna och de enstaka ledamöterna från v, m, c och kd var enade.
- Jag förstår att man vill prata enskilt i en del frågor först, och då kan man ju ha delar av sammanträdet stängt. Jag frågade om de tyckte att de har blivit misshandlade i pressen men fick inget svar på det, säger hon.
Att det bara var två åhörare, förutom pressen, igår ser hon inte som något skäl att stänga igen. Det tar tid att få folk att hitta till mötena. Nu fruktar hon att det här beslutet ska sprida sig till nämnderna, som en efter en har öppnat upp sina möten.
- Det här har inget med nämnderna att göra, säger Lars Skytt.
Den 16 december äger det sista offentliga kommunstyrelsemötet rum.

MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se

Mer läsning

Annons