Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt planera elevunderlag på lång sikt

ÄLVKARLEBYElevunderlaget i förskolan och låg- och mellanstadierna kommer att minska stadigt de kommande åren i Älvkarleby. Däremot kommer det att bli fler högstadieelever fram till 2005, då det går nedåt igen. En ökning som kräver stora satsningar på Rotskärsskolan i Skutskär.

Annons
Så ser de närmaste åren ut om man utgår från hur många barn det fötts i varje barnkull.
Men politikerna är dåliga på att ge långsiktiga förutsättningar för en planering av skolverksamheten.
Det tycker i alla fall barn- och utbildningsförvaltningens chef Kerstin Brannerydh, och utredaren Johan Kerstell efterlyste på måndagen politiska visioner om framtiden vid kommunstyrelsens möte.
Som det är i dag har man bara den befintliga födelsestatistiken att utgå ifrån när man planerar hur platserna i barnomsorgen och skolan ska fördelas. Det gör att man bara kan se fem år framåt och utgå från att inga externa faktorer påverkar.

Åsikter från politikerna
Tjänstemännen ville höra vad politikerna i ks har för syn på det sättet att planera. Räcker det att jobba med den marginalen eller ska man spekulera i en ökad inflyttning eller fortsatt befolkningsminskning?
- Om man tror att det kommer en inflyttning så kan man köra ett tag med tomma platser i skolan. Om man i stället ska jobba med strikta ekonomiska ramar så måste man slimma organisationen hela tiden. Vad ska vi utgå från, undrade Kerstin Brannerydh.

Frågan väckte en rätt livlig diskussion.

Parallell med Tierp
Kommunalrådet Lars Skytt, s, drog en parallell med grannkommunen Tierp och tillväxten med hjälp av Upptåget. Pendeltågsförbindelsen mot Uppsala kom dit 1992 och bär frukt med befolkningsökning nu. Det innebär att man kanske får en liknande effekt i Älvkarleby 2010-2012, menade han.
Kenneth Holmström, m, hade en barnbidragshöjning för barn nummer två som förslag på lockelse till barnfamiljer. Marie Öberg, s, efterlyste en avancerad samhällsplaneringsanalys.

De båda tjänstemännen tolkade politikerna så att de kan fortsätta med att utgå från födelsestatistiken i planeringen.

MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson_gd.se

Mer läsning

Annons