Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tuffa ramar i Älvkarlebybudget

ÄLVKARLEBYTrots en ordentlig debatt under varje budgetpunkt i går kväll lyckades den borgerliga kvartetten inte rubba den kommunala budgeten för 2003, som socialdemokraterna och vänstern kommit överens om.

Annons
Med ett enda undantag stödde även miljöpartiet och demokratiska särlistan s-förslagen. Undantaget var socialnämndens budget där de båda partierna stödde förslaget om två extra miljoner till verksamheten. Men deras röster räckte inte för att rubba en monumental majoritet.
Socialdemokraterna har ju bara i sig själva egen majoritet i fullmäktige.
Liksom tidigare i kommunstyrelsen syntes även nu en viss uppgivenhet hos de borgerliga företrädarna, som var de enda som tagit fram en alternativ budget. De gav sig in i debatterna med vissheten att inga argument skulle hjälpa. Därför såg de inte ens något syfte med att begära votering, utan fann sig i att få med reservationer i protokollet.
Livligaste debatten rörde det borgerliga förslaget att lägga ner kultur- och fritidsnämnden och lägga ansvaret för bibliotek och övriga verksamheter på barn- och utbildningsnämnden. Samtidigt som man ville skära ner på föreningsbidragen. Pengar skulle tas därifrån för att ge skolor och barnomsorg ökade resurser.
Socialdemokraterna reagerade häftigt på det och menade att det skulle innebära en kraftig åderlåtning av kultur- och fritidsverksamheten. Föreningarna har det knapert ändå, menade de.
Den borgerliga kvartetten kontrade med att föreningarna borde få känna av de dåliga ekonomiska tiderna.
Däremot ansåg de att det var fel att minska bidraget till de politiska föreningarna med 100 000 kronor. Ett förslag som klubbades när det gällde kommunstyrelsens budget.
Annars var det också stor oenighet om hur man skulle förfara med ofinansierade budgetar. S och v har räknat med ett minus på närmare tre miljoner kronor för barn- och utbildningsnämnden och närmare fyra miljoner kronor för socialnämnden. Politikerna får därmed sätta igång direkt med att hitta besparingar där nästa år.
Helt fel metod, tyckte de borgerliga företrädarna, som menade att de lagt en helt igenom finansierad budget.
I det stora hela var ändå alla partier eniga om att det inte finns pengar för några större satsningar nästa år. Man får fullt upp att gå jämnt ut och undvika underskott. Björn Karlsson, s, poängterade att man är enig om 99,06 procent av budgetarnas innehåll.
Kommunalrådet Lars Skytt, s, förutspådde att det blir en tuff tid nästa år där man får hjälpas åt för att klara de tuffa budgetramarna.

MATTIAS JONSSON

Mer läsning

Annons