Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tunneln avstängd av vattnet

/

(Ny version 8/4) Det var rejält blött i järnvägstunneln i Skutskär i går. När den snabba snösmältningen ledde till översvämningar stängdes tunneln av för all trafik och oro fanns för att banvallen skulle ge vika.

Annons

Redan tidigt i onsdags började vattennivåerna att stiga och tunneln fick snart stängas av. Problemen förvärrades än mer under natten och ett tiotal personer arbetade i går febrilt med att få undan vattenmassorna, vilket började ge utdelning under eftermiddagen. Det avgörande var att få tag i tillräckligt med pumpar.
– Det har varit svårt under natten, pumparna hann inte med. Nu har vattnet börja sjunka undan ganska fort, säger Tommy Jansson, driftchef på tekniska avdelningen vid Älvkarleby kommun, på eftermiddagen i går.

Pumpar och spolbilar anlände från en rad olika företag i trakten. Det är långtifrån första gången som vårfloden får tunneln att svämma över, men enligt Tommy Jansson är det extremt mycket vatten i år.
– Det är ett väldigt tryck med vatten uppifrån skogen. Det finns en gammal flottningsränna däruppe som ska mynna ut i havet, men nu finns det inte plats för allt vatten utan det har svämmat över här på lägsta punkten, säger han.

Inte bara biltrafiken från västra till östra sidan järnvägen påverkades. Eftersom vattennivåerna nådde 2,5-3 meter hamnade även gång- och cykelvägen under vatten och tågresenärerna från Uppsalahållet fick i stället ta sig över till andra sidan över spåren, under ledning av Trafikverkets personal på platsen. Men allvarligast var ändå oron för att hela banvallen skulle ge vika.
– Trafikverket besiktigar vallen varje timme för att leta efter sprickor. Det har funnits en oro för att vi skulle få stänga av hela banan och har vi otur kan det fortfarande hända något, det är mycket vatten kvar här, säger Tommy Jansson.

Fram till 17-tiden i går hade dock inte tågtrafiken påverkats. Hur länge problemen håller i är svårt att bedöma, enligt Tommy Jansson.

Mer läsning

Annons