Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Falludden synades - igen

/
  • Anders Högberg, längst till vänster, guidade miljödomstolens ledamöter runt vid Falludden och förklarade varför han agerat som han gjort när han grävde på platsen. Läns­styrelsen kräver att området ska återställas, men Anders Högberg har överklagat beslutet.
  • Älvkarleby kommuns bygg- och miljöchef ­Anna-Karin Jakobsson var med vid syningen.
  • Grävarbetena har gjort att grodorna har försvunnit, enligt läns­styrelsen. Anders Högberg hävdar motsatsen – grodorna finns kvar.
  • Anders Högberg har inte förstört något, snarare förskönat, tycker Dan Östman som bor i området.

Ska entreprenören Anders Högberg tvingas att återställa skogs­området vid Fall­udden? I går var miljödomstolen i Nacka på plats för andra gången, för att syna om­rådet.

– Jag anser att vi har sökt de tillstånd som behövs, säger Anders Högberg, som lotsade rättens ledamöter på gångstigarna vid Fall­udden.

Annons

Länsstyrelsen var inte på plats och Anders Högberg fick lägga fram sin syn på det segdragna ärendet, utan några invändningar.

De grävarbeten som genomfördes vid Falludden gjordes utan tillstånd, det har länsstyrelsen i Uppsala redan konstaterat. Därmed var det också rätt av länsstyrelsen att stoppa fortsatta grävningsarbeten, enligt miljödomstolen, som prövade det ärendet för flera år sedan.

För två år sedan krävde länsstyrelsen i Uppsala att området skulle återställas, bland annat för att återskapa grodornas naturliga lekmiljöer.

När området ställdes i ordning grävdes kanaler så att vattnet kunde strömma fritt genom området alldeles vid Dalälvens strand. Då försvann tidigare naturliga vattensamlingar för grodlivet.

Men enligt Anders Högberg är det ingen brist på grodor vid Falludden, och själv anser han att han snarare har gjort en miljöinsats, både för naturlivet och för människorna som bor i området.

– Det har aldrig varit så mycket fåglar som nu, och vi har ett rikt växtliv. Det finns absolut inget negativt för miljön, säger Anders Högberg.

Enligt honom innebär det fritt strömmande vattnet också att förekomsten av myggor i området hålls nere.

Striden kring Falludden och vad som är tillåtet eller inte tillåtet har pågått i flera år, och det har också bidragit till att utvecklingen i området har stannat av. Bara en fjärdedel av tomterna är sålda och enligt Anders Högberg är det den negativa publiciteten kring området som skrämmer eventuella spekulanter.

Dan Östman flyttade till Falludden för ett år sedan, för den vackra naturens skull, och har svårt att förstå myndigheternas inställning.

– Hur kan man påstå att något är förstört när det snarare är förskönat? Jag tycker att kommunen borde stötta Anders Högberg, säger han.

Anders Högberg själv tycker inte att något blir bättre om han tvingas fylla igen en del av kanalerna och stoppa vattenflödet genom området.

Älvkarleby kommuns bygg- och miljöchef, Anna-Karin Jakobsson, var med vid syningen av Falludden i går, och hade inga synpunkter på tvisten mellan Anders Högberg och länsstyrelsen. Men hon hade ändå några ord på vägen till rättens ledamöter.

– Vi är inte part i målet. Det enda vi vill är att alla söker de tillstånd som behövs och gör det i rätt ordning. Det är Anders Högbergs svaghet.

Någon gång i sommar kommer miljödomstolens beslut, men Falludden blir ett rättsfall minst en gång till. Då ska en domstol pröva om Anders Högberg har gjort sig skyldig till brott, bland annat otillåten miljöverksamhet.

Anders Högberg själv är fast besluten att göra något bra av Falludden, trots alla dispyter med myndigheterna.

– Det här har fått orimliga proportioner, säger han.

Mer läsning

Annons