Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Kartongfabrik totalförstörd

/
  • Brandmän från tre stationer kämpade igår eftermiddag med att få branden i Global Pacs lokaler under kontroll.
  • Hüssyin Cicek, en av Global Pacs delägare, kunde bara se på när lågorna slukade fabriken.

Kartongfabriken Global Pacs lokaler totalförstördes i en brand på fredagskvällen. Värden för miljontals kronor gick upp i rök.

– Allting är förstört, säger delägare Hüseyin Cicek.

Annons

Lamret gick vid 16.40 på fredagseftermiddagen. När räddningstjänstens bilar anlände hade elden redan kopplat ett kraftfullt grepp om Global Pacs lokaler på Bruksgatan i Älvkarleö. Företaget tillverkar och säljer engångsartiklar av plast och kartong, däribland flyttkartonger och snabbmatsförpackningar.

– Därinne finns mycket brännbart, konstaterar Johan Melin, inre befäl på räddningstjänsten i Gävle.

Till en början jobbade 24 brandmän från tre olika stationer med att försöka få elden under kontroll. Medan delar av styrkan koncentrade sig på att försöka begränsa branden arbetade kollegorna med bland annat rökdykning och håltagning.

– Det är ett mycket farligt arbete eftersom det här är en industribyggnad som lätt kollapsar, delar av den har redan gjort det, säger Johan Melin.

Hüseyin Cicek, en av delägarna i Global Pac, befann sig i byggnaden tillsammans med två andra personer när branden av okänd anledning utbröt. De insåg snabbt att de inte skulle klara av att släcka elden själva och larmade 112.

– Vad ska man säga... Allting är förstört, allt har rasat ihop, säger han uppgivet när GD når honom på telefon på brandplatsen.

Sonen och vd:n Tahir Cicek befann sig igår i Turkiet och försökte så fort han fick vetskap om storbranden få tag på en flygbiljett hem till Sverige.

– Jag kan inte tänka mig att det här har hänt, säger han.

Global Pac håller till i en cirka 6000 kvadratmeter stor industrilokal. I samma fastighet finns även Solarus AB och Gävle mobilservice AB, men de företagen har klarat sig förhållandevis bra.

– Vi berörs inte så allvarligt som vi först trodde. Det verkar som om det blivit lite rök- och vattenskador, säger Niclas Stenlund, vd för Solarus AB som bland annat tillverkar solfångare.

Vid 20-tiden hade räddningstjänsten branden under kontroll. En grävmaskin med gripklo var då på väg till brandplatsen för att hjälpa till att lyfta undan takplåt som rasat ned.

– Plåten ligger som ett lock uppe på och då kommer vi inte åt att släcka det som brinner under, säger inre befäl Johan Melin.

Släckningsarbetet beräknades fortgå hela natten.

Mer läsning

Annons