Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våldsam brand i Skutskär

/

En industribyggnad bredvid Storaensos industriområde Skutskär förstördes i en brand natten mot söndagen. Som mest deltog 25 brandmän i släckningsarbetet som pågick hela natten.

Annons

– Det här känns inte roligt alls. Hela pelletsanläggningen är totalförstörd, säger Jörgen Edman, som äger Nordupplands Pellets, ett av företagen i lokalerna.

Larmet gick vid halv elva-tiden på lördagskvällen. Då hade en förbipasserande sett rök från byggnaden och larmat räddningstjänsten.
Branden visade sig vara svår att få kontroll på. Brandmännen fick slå sönder både väggar och tak för att komma åt brandhärdarna. Först i går morse på var läget under kontroll, även om det fortfarande brann i byggnaden. Räddningstjänsten hade sex man kvar på brandplatsen vid tio-tiden på söndagsmorgonen. Vid 14-tiden var eftersläckningen avslutad och räddningstjänsten lämnade platsen.
Det finns flera andra byggnader på området, men räddningstjänsten kunde förhindra att elden spred sig, trots att det blåste kraftigt under släckningsarbetet.
Jörgen Edman på Nordupplands Pellets fick höra om branden strax efter klockan 11 på lördagskvällen. Han tillbringade en stor del av natten vid brandplatsen, utan att kunna göra särskilt mycket, eller försöka rädda något undan lågorna.
– Jag fick inte öppna porten. Det hade varit som att tända en blåslampa, säger han.
Men av det han har sett var mycket förstört i hans del av byggnaden. Det är också klart att det var där branden började, även om brandorsaken fortfarande är okänd.
Det var andra gången som hans företag drabbades av en brand. Förra gången var för tre år sedan, men den här branden var mycket mer omfattande. I går var han tveksam till att över huvud taget fortsätta med verksamheten.
I den andra delen av lokalen blev brandskadorna begränsade. En brandvägg hindrade spridningen till den delen, men stora delar av lokalerna för Dekkerhus Smide är både rök- och vattenskadade. Branden och effekterna av den kommer extra olämpligt för företaget som just nu har mycket jobb på massafabriken i Skutskär. Ett 20-tal man är beroende av att maskiner och utrustning kan användas.
– Just nu är man lite uppriven. Vi håller på att röja och se hur stora skadorna är. I morgon måste vi vara i gång, sa ägaren, Anders Dekkerhus i går förmiddag.

Mer läsning

Annons