Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdcentralen håller öppet för bättre hälsa

/
  • Hos Anna-Stina Nyberg fick besökarna testa om de ligger i riskzonen för astma eller kol.
  • Två lättöl motsvarar fyra centiliter starksprit som i sin tur motsvarar en folköl, förklarar Gunilla Lindström.
  • Verksamhetschef Ewa Hammarin hälsar på Gerd Hedström, Greta ­Eriksson och Irma Andersson.

På vårdcentralen i Skutskär finns det mesta som krävs för att förbättra hälsan.

Och det kan behövas.

Kommunens medborgare ligger risigt till i statistiken.

Annons

På parkeringen utanför vårdcentralen står verksamhetschefen Ewa Hammarin och grillar korv i solskenet. Tanken är att den hemtrevliga lukten ska få folk att stanna till och prata en stund och sedan gå in och upptäcka alla verksamheter som finns i byggnaden bakom.

– Det är första gången på åtminstone sex år som vi har öppet hus. Vi vill visa vilken hjälp och rådgivning man kan få, säger Ewa Hammarin.

Tillsammans med landstinget i Uppsala har vårdcentralen sammanställt en livsstilsprofil över invånarna i Älvkarleby kommun. Den är delvis dyster läsning.

På flera punkter avviker siffrorna från länssnittet: barn har högre BMI, blivande mödrar röker i större utsträckning, matvanorna är sämre och de alkoholrelaterade olyckorna är fler.

– När vi såg resultatet bestämde vi att vi skulle visa upp oss på det här sättet. Vi kör redan föräldragrupper, överviktsgrupper och rökavvänjningsgrupper, men det är svårt att ändra livsstil, säger Ewa Hammarin.

Inne på sitt rum har diabetessköterskan Björn Dahlin gjort en klassisk demonstration av hur många sockerbitar olika produkter innehåller. Av den framgår exempelvis att apelsinjuice och läsk är likvärdiga sockerfällor.

– Sedan har vi Risifrutti och liknande produkter som man tror är hälsosamma för att idrottsmän gör reklam för dem. Men de innehåller ofta oväntat mycket socker, säger han.

Gunilla Lindström som till vardags jobbar inom beroendepsykiatrin på Akademiska sjukhuset i Uppsala pratade alkoholvanor med besökarna.

– Allt fler dricker i riskzonen och får symtom som nedstämdhet, sömnproblem, muskelvärk och ledvärk. Genom att minska konsumtionen kan man bli av med besvären och få tillbaks livsgnistan, säger hon.

Mer läsning

Annons