Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi kom inte överens med Ikea"

/

Utan Ikea gick det inte att driva företagen vidare.

Nu går Karlit och Kadax i Karlholm i konkurs.

Annons

På måndagen informerades de 160 anställda vid Karlholmsföretagen Karlit och Kadax om att företagen begärs i konkurs. All produktion är stoppad och de anställda har fått gå hem.

Karlit i Karlholm är Sveriges enda tillverkare av MDF-skivor, medan Kadax har gjort möbler. 95 procent av tillverkningen har gått till Ikea.

Men i våras meddelade Ikea att man inte längre ville ha garderobsdörrar från Karlholm och företaget hamnade i likviditetskris. I juni begärde ägarna att företagen skulle genomgå en företagsrekonstruktion. Denna misslyckades.

– Det är tragiskt, men vi kom inte överens med Ikea. Vi har försökt få fram nya ägare som vill gå in med nytt kapital, men i det läge vi är i har det varit svårt, säger företagsrekonstruktören Peter Smedman, som haft flera sammanträffanden med Ikea under sommaren.

– Vi det första mötet som vi hade var tongångarna positiva, men i slutändan visade det sig att vi inte kunde komma överens, säger han.

Totalt berörs 195 anställda, varav 160 i Karlholm och ytterligare 35 på Dax Door i Sparreholm, av Karlitgruppens konkurs. Företagen har också leverantörsskulder på cirka 80 miljoner kronor till cirka 300 underleverantörer.

Peter Smedmans förhoppning är att konkursförvaltaren som nu tillsätts trots allt ska hitta nya ägare som vill ta över företaget.

– Men i så fall kan man inte förlita sig på en enda kund som man gjort tidigare, Det gör företaget alldeles för sårbart, säger han.

Mer läsning

Annons