Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Älvkarlebypolitiker har skulder hos kronofogden

Ann-Cathrin Larsson, fullmäktigeledamot för FP, har obetalda skatter och betalningsanmärkningar.
– Jag skulle aldrig hantera kommunens ekonomi som min egen.

Ann-Cathrin Larsson är skyldig drygt 15 000 kronor i flera obetalda skatter och avgifter, den senaste från i juli, och skulden hos kronofogden uppgår till drygt 147 000 kronor. Hon har flera betalningsanmärkningar.

Anledningen till hennes privatekonomiska problem är att de köpte en villa utan att ha sålt den gamla på 1980-talet säger hon. Räntan gick upp, de fick inte det gamla huset sålt och förlorade pengar både på det och när de sålde det andra huset. Under några år blundade hon och maken för situationen och när de tvingades ta itu med den hade skulderna växt.

– Sen har vi aldrig lyckats ta oss ur det här.

Hur länge de har försökt kan hon inte svara på. Sedan flera år har de kontakt med Familjeslanten i Gävle. De har fått nej till skuldsanering och ska göra en ny ansökan när tiden på existensminimum sänkts till tre år.

Hon säger att även om man som hon har en medelstor årsinkomst är det svårt att ta sig ur skulderna när man väl fått dem. Huslåneräntan blir högre till exempel och de löpande räkningarna ska betalas som vanligt. Familjen har fyra hemmavarande barn.

– Jag har aldrig skämts för att jag sitter där jag sitter.

Hon räknar dock med att bli skuldfri i framtiden.

Förutom i fullmäktige sitter hon i Uppsalas polisstyrelse och är ersättare i Älvkarlebys barn- och ungdomsnämnd och landstinget. Som förtroendevald är hon med och beslutar om det allmännas ekonomi. Hon säger att hon tänkt mycket på hur skulderna påverkar hennes anseende som politiker, men att hon kan skilja på sin egen och kommunens ekonomi.

– Hur det påverkar mitt sätt att föra politik det får andra bedöma.

Hennes parti vet hur hennes privatekonomi ser ut säger hon.

– Jag har aldrig hymlat med det.