Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ambulans på streetrace kan kosta jobbet

GÄVLE
Det är ännu oklart vilka följderna blir för de två ambulanssjukvårdare i Gävle som är misstänkta för att under sin tjänstgöring ha varit inblandade i streetrace.

Annons
- Det är allvarligt om vi har anställda som i sin profession deltar i olaglig verksamhet. Det kan skada allmänhetens förtroende för oss, säger Lisa Björnström, personalchef på länssjukhuset i Gävle.

Filmades
De två ambulanssjukvårdarna har befunnit sig på plats i samband med att olagliga motorcykeltävlingar på allmänna vägar, så kallade streetrace, hållits. De två har filmats när de sitter i en ambulans och skrattar med tävlingsdeltagarna och dessutom slår på sirenerna.
Via ett anonymt mejl har ambulansavdelningens ledning blivit uppmärksammad på det som skett.
Film och annat material som dokumenterat ambulans sjukvårdarnas medverkan håller nu på att granskas.
Enligt Lisa Björnström är det framförallt en av de två personerna som misstänks ha haft en aktiv roll. Själv har denne uppgett att han inte deltagit i någon tävling utan bara råkat bli filmad vid ett tillfälle när han satt i en ambulans.
Vad ambulansen gjorde på den plats där tävlingen pågick är dock oklart. Det finns ingen ambulansutryckning registrerad vid tidpunkten för den filmade tävlingen, enligt Lisa Björnström.
Som arbetsgivare har länssjukhuset nu att ta ställning till om de två är lämpade att arbeta kvar. Följden kan bli allt från varning till avsked.
- Det är ännu för tidigt att säga något om hur vi kommer att agera. Först måste vi gå igenom allt material och det kommer att ske i nästa vecka, säger Lisa Björnström.

BJÖRN HANÉRUS
026-15 96 34
bjorn.hanerus@gd.se