Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ambulansen frias från anklagelse om etnisk diskriminering – inte fel neka sköterska jobb

En utlandsfödd sjuksköterska sökte jobb på ambulansen i Gävle men blev inte kallad till intervju. Etnisk diskriminering? Nej, säger DO som utrett sköterskans anmälan.

Det var i somras som sjuksköterskan anmälde Region Gävleborg till Diskrimineringsombudsmannen.

Läs mer: Fick inget svar på jobbansökan – sköterska anmälde ambulansen till DO

Sjuksköterskan hade sökt arbete vid ambulanssjukvården i Gävle men inte blivit kallad till intervju. Han ansåg sig inte ha fått besked om hur rekryteringen fortskridit förrän tjänsten tillsattes med annan sökande.

Mannen anser att han haft de kvalifikationer som krävs för jobbet. Att han avvisats på detta sätt beror på att han har utländsk bakgrund, tror han och påstår att det förekommer en utbredd främlingsfientlighet inom ambulanssjukvården i Gävleborg.

Enligt Region Gävleborg var det sjuksköterskans personliga egenskaper som gjorde att han inte blev aktuell för jobbet. Mannen har tidigare arbetat inom ambulansen i Gävleborg och då visat brister i bemötande och samarbete, enligt regionen.

Diskrimineringsombudsmannen bedömer att Region Gävleborg agerat korrekt gentemot sjuksköterskan och att rekryteringsprocessen uppfyllt gällande krav. DO kan i sin utredning inte finna något stöd för att diskriminering som har samband med etnisk entnicitet förekommit och avslutar ärendet.

Läs även: Roland tackar ambulanspersonalen som räddade honom från allergichocken

Läs även: Kvinna nekades ambulans vid akut astmaanfall