Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ambulansflyg slår rekord

GÄVLEAntalet ambulansflygningar har varit ovanligt högt i sommar vid Gestrike Airport. Under juli månad genomfördes åtta flygningar och det är rekord.

- Trots att vi har en mycket bantad organisation ser vi alltid till att dessa flygningar kan genomföras, säger Arne Andersson, flygplatschef.
Ambulansflyg innefattar flera delar. En är de akuta transporterna av patienter som snabbt behöver vård på ett större sjukhus utanför länet. En annan är transporter av patienter som ska genomgå transplantation och av organ som ska transplanteras. Vanligast är de icke-akuta transporterna av patienter som vårdats utanför sitt län och som ska föras till hemlandstinget.

Fyra anställda
Gestrike Airport har i dag endast fyra personer anställda. Men de ser till att någon alltid är anträffbar så att det vid behov går att öppna flygplatsen för ambulansflyg.
- Det här är något vi gör helt frivilligt. Det är klart att vi ställer upp för att hjälpa patienter, säger Arne Andersson.
Åtta flygningar under en månad är mer än dubbelt så många som normalt. En orsak kan vara det ökade bilsemestrandet inom Sverige, enligt Arne Andersson.
Människor råkar ut för olyckor eller sjukdom när de är ute och reser.

Som hemtransport
När de är färdigbehandlade används ofta flyg för att transportera hem dem. Gestrike Airport kan öppnas med mycket kort varsel. Det skedde till exempel natten till måndagen då ett nyfött barn i kuvös skulle hämtas.
- På grund av dimma kunde inte ambulanshelikoptern från Uppsala landa vid länssjukhuset. Flygningen fick gå via oss i stället, säger Arne Andersson.
Just transporter av nyfödda barn i kuvös är relativt ofta förekommande. Det handlar inte sällan om barn med medfödda hjärtfel som måste föras till Göteborg för operation. All barnhjärtkirurgi i landet är koncentrerad dit.
- I de fallen känner vi verkligen att vi gör nytta, säger Arne Andersson.

BJÖRN HANÉRUS
026-15 96 34
bjorn.hanerus_gd.se