Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ambulanspersonal får sparken efter skandalen

De kom med rasistiska kommentarer, störde polisens arbete och nekade en 16-årig flyktingpojke vård. Nu avskedas de två ambulansanställda.

– Vi har kommit fram till att det inte finns någon annan möjlighet. De har förbrukat allt förtroende, säger landstingsdirektören Svante Lönnbark.

Den 1 februari i år kallades polis, räddningstjänst och två ambulanser till Öster, där en pojke som fått avslag på sin asylansökan försökte ta sitt liv genom att hoppa från ett fönster.

Först två månader senare avslöjades vad som sedan hände: En av de ambulansanställda sa att "det är lika bara att låta honom hoppa, det är bara en flykting", och gick sedan gick upp till lägenheten och störde polisens förhandlare. Efter att pojken hoppat nekade en annan av ambulanspersonalen pojken ambulanstransport, utan att först undersöka honom. Till slut kördes pojken i ställdes till sjukhuset i en polisbil.
När uppgifterna blev kända stängdes de två ambulansanställda av och en utredning tillsattes. Utredningen som gjorts av Peter Bivesand, landstingets säkerhetschef, bekräftar nu hela händelseförloppet, på punkt efter punkt.

Svante Lönnbark vill inte gradera vilka av anklagelserna mot de två ambulansanställda som är värst.
– Den ena har fällt rasistiska kommentarer och stört polisens arbete. Den andra har underlåtit att föra journal och låtit bli att följa behandlingsrutinerna. Det är fullständigt oacceptabelt i båda fallen, de ligger på samma nivå, säger han.

– De bröt bland annat mot hälso- och sjukvårdslagen, mot sina anställningskontrakt och mot landstingets värdegrund. Det är inte acceptabelt, säger han.

Trots att landstinget nu reagerar så kraftigt mot vad som hände, tog det lång tid innan det blev någon utredning.
– De första uppgifterna kom inte förrän på ett blåljusmöte den 28 februari men de var så vaga att vi inte kunde reagera på dem. Då nämnde man till exempel inte att det fällts rasistiska kommentarer. Sedan fick ambulanschefen stöta på polisen flera gånger innan vi fick en skriftlig dokumentation som vi kunde gå vidare med, säger Peter Bivesand, som gjort utredningen.

Någon avvikelserapport inom ambulansen gjordes aldrig och ett av förslagen i utredningen är att landstinget ska se över sin avvikelserapportering. En annan rekommendation från Peter Bivesand är att ambulansen ska se till att alla känner till rutinerna för journalföring.
– Det finns bra rutiner. Men i det här fallet valde man att inte följa dem, säger han.
Händelsen kan ha ruckat allmänhetens förtroende för sjukvården, menar Svante Lönnbark

– Det är djupt beklagligt det som skett, och vi ska fortsätta att arbeta hårt med vår värdegrund, för att det inte ska hända igen. Men jag känner mig trygg med att de allra, allra flesta av våra medarbetare vill göra ett professionellt jobb. Jag vet att det inte varit roligt att vara anställd i ambulanssjukvården när det här blivit känt men de flesta gör ett mycket bra arbete, säger han.

Den 16-årige flyktingpojken har fått en ursäkt från landstinget.
– Ambulanschefen har varit i kontakt med honom. Han har så vitt jag vet inte fått något men av händelsen, säger Svante Lönnbark.

Läs hela landstingsrapporten efter utredningen .