Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ambulanspersonal inte redo för hembesök

Osäkerhet om hur hembesöken ska fungera råder bland ambulanspersonalen.

– I grund och botten handlar det om vilka ambulansen är till för, säger sjuksköterskan Stefan Holgersson.

När kommunen tar över hemsjukvården den 1 februari ska ambulanspersonalen börja med hembesök nattetid till patienter med hemsjukvård.

– De har inte frågat oss vad vi känner, säger Stefan Holgersson som önskar att de hade fått vara med i förberedelserna.

Han säger att de reagerat på att de ska göra arbetsuppgifter som hör till distriktssköterskor med drygt ett års specialistutbildning, när de är tränade och utbildade för en helt annan typ av vård.

Även om de kan sätta en kateter behöver man erfarenhet om det blir komplikationer. Med få hembesök finns inte heller chans att få det. Han ser en risk att de kommer att behöva köra fler till akuten. De tror också att det kan bli onödigt lång väntan för patienterna.

Hur primärvården och operationsdivisionen ska samarbeta och hur ambulanspersonalen ska agera vid olika larm vet de inte. Enligt verksamhetschef Jörgen Tranevik håller rutiner på att tas fram. Utbildning blir det först efter den 1 februari.

Vårdförbundet väntar på att landstinget ska begära en förhandling om ambulansens ändrade arbetsuppgifter.