Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ambulanspersonal säger upp sig – vill inte ha jourtid om nätterna

Förslaget att införa jourtid för ambulansen om nätterna upprör personalen. Redan har sex ambulansanställda sagt upp sig till följd av förslaget.

Uppsägningarna är spridda över länets elva ambulansstationer, men redan sedan tidigare finns det sju vakanta tjänster i Bollnäs.

– Men där har vi två eller tre nyanställda på ingång nu under våren, säger Jörgen Tranevik, verksamhetschef för ambulanssjukvården i Gävleborg.

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner Gefle Dagblads nya app här, till Iphone eller till Android!

I dag får ambulanspersonalen full ersättning när de jobbar natt. Men Region Gävleborg vill spara knappt fem miljoner kronor per år genom att i stället ge ambulansanställa jourersättning om nätterna och först fullt betalt med övertidstillägg vid utryckningar.

Läs mer: De får arbeta mer med sämre betalt – här är förslaget som upprör ambulanspersonalen

Regionens argument är att annan vårdpersonal bara får jourersättning om nätterna och att det sker förhållandevis få uttryckningar nattetid.

Totalt är det 260 anställda inom ambulansverksamheten i länet. Utöver de sex som nu går direkt till följd av förslaget, är det ytterligare två som lämnar av andra skäl.

Läs mer: Ambulansen är bara början – mångmiljonbesparing väntar inom vården

Jörgen Tranevik överväger inte att överge idén om jourtid.

– Det här är ett besparingsdirektiv som vi har. Jag förstår att det blir mycket känslor kring det här, men jag tänker att den riskanalys av förslaget som vi nu gör tillsammans med Kommunal och Vårdförbundet kommer ge mycket klarhet i hur det kommer att fungera, säger han.

När riskanalysen är gjord kommer förslaget att förhandlas med de fackförbunden.

Läs mer: Nu analyseras riskerna med jourtid inom ambulansen: "I regel ingen bra lösning"

Vårdförbundet har också informerats om att personal nu säger upp sig.

– Vi förstår frustrationen, men vi rekommenderar våra medlemmar att vänta till dess att vi utrett konsekvenserna av jourtid, säger Anna Bergström, ordförande för Vårdförbundet i Gävleborg.