Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ambulanspersonal tappade kvinna

En sjuk kvinna i västra Gästrikland slog sig blodig när hon ramlade ur ambulanspersonalens bår. Tio dagar senare avled hon. Nu anmäls de till Socialstyrelsen.

Annons

En kväll blev den cancersjuka kvinnan hastigt sjuk och började spy blod. Ambulans tillkallas och när de spänt fast henne på båren och ska skjutsa in henne i ambulansen välter hela ekipaget. Kvinnan faller haddlöst i backen och slår upp ett stort hål i huvudet.

Tio dagar senare avlider hon. Nu har hennes man valt att göra en anmälan till Socialstyrelsen om fel i vården. 
– Jag vill att grejerna ska rättas till. Det är fruktansvärt att de har utrustning där folk kan ramla ut när ambulanspersonalen står och skjuter på. För det första hoppas jag att anmälan ska se till att det inte upprepas, för det andra att jag får en ursäkt, säger maken.

Båren i ambulansbilarna har hjul som hjälper den att glida in på en skena i bilen. Kvinnans make säger att ambulanspersonalen inte såg till att ett av hjulen verkligen låg på skenan när båren skulle skjutas in.
– Jag tycker de ska ha en reprimand för dålig hantering. Jag har haft otroligt svårt att komma över det här, hon dog ju tio dagar senare. Man kan inte påstå att det finns ett samband men det är otroligt att sådant här sker. Att tappa en sjuk människa, jag har mått så otroligt dåligt av det här.

Ambulansen i Gävleborg pratar som princip inte om enskilda fall eller om en anmälan som är under utredning. Men Monica Niska Hyttmark som är vårdenhetschef för ambulansen i Västra Gästrikland säger att det inte är första gången som det här inträffar.
– Det har förekommit att det under olyckliga omständigheter blivit så att hjulet hamnat på sidan av skenan och att patienten har ramlat ur. Det är ju ett utvecklingsarbete men det är inte bara vår del utan det är även tillverkarnas. När sådana här saker inträffar så påtalar vi riskerna för det här så det är inget som lämnas åt sidan. Det är ytterst olyckligt och beklagansvärt för patienten, säger Monica Niska Hyttmark.

Mer läsning

Annons