Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Amerikanerna som ska ta SIF tillbaka

Ryan Raybould var först, och banade väg för andra.

I år har Sandvikens IF tre amerikaner i truppen.

Nu har klubben dessutom en direktkontakt in på den amerikanska fotbollsmarknaden.

Ryan Raybould kom till Sandviken 2008, och gjorde så bra ifrån sig att han värvades till Gefle IF, där det dock inte blev så mycket speltid. Det öppnade i alla fall för fler värvningar från USA, när Andrew Stadler och Nermin Crkic följde nåt år senare via Färila.

Stadler, nu en startspelare i Landskrona Bois, rekommenderade lagkamraten från George Washington University, Seth Rudolph, till Sandviken i somras. Adam Kelemet upptäcktes på en uppvisningsmatch i Lidköping och Yoni Berhanu har också spelat med Stadler och Rudolph i Washington.

Att värva amerikaner är ingen medveten strategi, men det har visat sig lyckat, menar SIF:s ordförande Peter Svensson.

– De är lätta att ha att göra med och anpassar sig väldigt väl i gruppen, plus att det varit väldigt bra spelare. Se på Stadler, och Rudolph har nästan snittat ett mål per match sen han kom. Vi har haft afrikanska spelare också, men den sociala omställningen är större för dem, säger Svensson.

Sedan någon vecka tillbaka har man också en direktkontakt in på den amerikanska fotbollsmarknaden. Johan Forslöf, i fjol assisterande tränare till Tony Andersson, har fått ett fotbollsjobb på företaget GPS i Boston, vilket innebär att han tränar och utbildar spelare på uppdrag från amerikanska klubbar, samtidigt som han är knuten till en agentfirma.

– Ambitionen är definitivt att få över fler spelare till Sverige. Med min kunskap om svensk fotboll och ökande kunskap om fotbollen här borta är jag övertygad om att de spelare jag tar över kommer vara bättre än de spelare som har kommit tidigare, säger han.

Adam Kelemet, Seth Rudolph och Yoni Berhanu verkar trivas i Sandviken. De delar en fyrrumslägenhet i centrum och collegelivet de levde i USA tycks ha fått en förlängning. De har cirka 15 000 kronor i månadslön när seriespelet pågår, minimikravet när det gäller icke EU-spelare i division 2 och uppåt, och det är en utmaning att få pengarna att räcka till.

– Man får vara smart. Jag köpte till exempel två par jeans från Tiger of Sweden i helgen. Det var inte så smart, det var de dyraste jeans jag nånsin köpt, men snygga, säger Adam Kelemet och skrattar.

Eftersom nålsögat från college till proffsligan MLS är trådsmalt är det här deras chans till ett liv som professionella fotbollsspelare.

Inte glamouröst på något sätt, men ändå...

– Jag lever min dröm, just nu och här, säger till exempel 27-årige Adam Kelemet.

– Men jag har jobbat för Nike tidigare, och det är nåt jag kan tänka mig i framtiden, marknadsföring.

Seth Rudolph är den i trion som verkar mest inriktad på att nå så långt han kan som fotbollsspelare, medan Yoni Berhanu har andra drömmar.

– Jag älskar sport, i många former, och vill gärna hänga kvar på något sätt. Kanske som sportjournalist, det är något jag funderat på.