Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Amfetamin räddningen för dampbarn

GÄVLE
Möjligheterna för barn med svår ADHD/damp att få behandling med amfetamin ska förbättras i Gästrikland. Länssjukhusets barn- och ungdomsklinik är beredd att svara för verksamheten om politikerna skjuter till pengar.

- Utan behandling kan tillvaron för de här barnen och deras familjer bli ett rent helvete, säger Anders W Jonsson, verksamhetschef på kliniken.
Behandling med centralstimulantia vid ADHD/damp hos barn är inget nytt. Behandlingen anses ha mycket god effekt på de barn som har så stora koncentrationssvårigheter och andra symtom att pedagogiska insatser inte räcker.

Liten grupp
- Det här rör en mycket liten grupp barn med speciella behov. I Gästrikland är ett 20-tal barn aktuella för behandlingen, säger Anders W Jonsson.
Amfetamin associeras ofta till narkotikamissbruk. Men den behandling det här är fråga om är okontroversiell, enligt Anders W Jonsson. De doser som ges är små och verksamheten kringgärdad med omfattande säkerhetsarrangemang, framhåller han.
Hittills har det varit barn- och ungdomspsykiatrin som ansvarat för amfetaminbehandlingen i Gästrikland. Bristande resurser har dock gjort att verksamheten inte fungerat på ett bra sätt. Väntetiderna har varit långa och i flera fall har barnen helt blivit utan behandling.

Kompetens finns

Nu har länssjukhusets barn- och ungdomsklinik tillfrågats om den kan ta över verksamheten. Anders W Jonsson ställer sig positiv. Vid kliniken finns redan merparten av den medicinska kompetens som krävs. För att axla det här ansvaret kräver dock kliniken ett ekonomiskt tillskott från landstinget.
Hälso- och sjukvårdsnämnden i Gävle sammanträdde i går och ställde sig då i princip positiv till satsningen.
Även nämnden i västra Gästrikland är inne på samma linje.
Vilken ekonomisk ersättning som ska utgå till barn- och ungdomskliniken är dock inte klart utan det blir en förhandlingsfråga.
Gävlenämndens förslag är att kliniken under ett inledningsskede - oktober-december i år - ska få 10 000 kronor per barn. Ett avtal ska sedan tecknas som reglerar finansieringen de kommande två åren.
- Men inga beslut är fattade utan vi kommer att ta upp frågan igen på vårt nästa sammanträde, säger ordförande Ann Lidman, s.

BJÖRN HANÉRUS
026-15 96 34
bjorn.hanerus@gd.se