Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Än får de bara rösta i skolvalet

GÄVLE
Om Sverige ska gå med fullt ut i EMU eller inte är en viktig fråga som de gärna skulle vilja vara med och bestämma om.

Annons
Men Gabriella Norrby, Daniel Thunman, Linda Engman och Cecilia Johansson på samhällsvetenskapliga programmet får inte rösta.

Lägre åldersgräns
- I det här valet som vi ska leva med inte bara i fyra år skulle de sänka åldersgränsen, tycker Daniel Thunman och får medhåll av de andra.
Han tror att det vore bra om man hade fått rösta från det man var 16 år.
Gabriella Norrby, klasskompis i SpS 2, tycker 17 år. Själva får de bara rösta i Borgarskolans eget val nästa vecka. Ett val som klassen arrangerar, alltifrån att boka in klasserna för röstning till att beställa valsedlar och agera valförrättare.

Debatt inför valet
SpS 3 ordnar debatten inför valet med representanter från ja och nej. Helst skulle de ha velat ha en socialdemokrat från vardera sidan med, men det gick inte eftersom de inte ville debattera mot varandra.
- Det hade varit rätt så intressant, säger Linda Engman.
Varken hon eller klasskompisen Cecilia Johansson får rösta på riktigt, men de skulle båda ha röstat nej om de hade hunnit fylla 18.
- Det är bättre att gå med om några år i så fall. Det är svårare att gå ur, säger Cecilia Johansson.
Linda Engman håller med. Ekonomin flyttar längre bort och hon tror inte att det fungerar att hålla ländernas konjunktur i fas med varandra inom valutaunionen.
Också Daniel Thunman är emot EMU.
- Jag är mer till vänster. Jag tycker inte att vi ska gå närmare marknadsekonomi än vi är och låta Bryssel bestämma mer än de gör.
Alla fyra har ägnat den senaste tiden åt frågan, på lektionerna, i diskussioner hemma och med kompisar och via tv, radio och tidningar. Debatten har inte fått dem att ändra sin åsikt under de här veckorna. Daniel Thunman tycker ändå att ja-sidans argument var bättre än han trott.
- Det blir lättare att handla med utlandet. Man behöver inte köpa valuta och man slipper växla pengar när man reser.
- Men det handlar inte bara om att byta pengar, säger Linda Engman.
Deras intryck är att de flesta på skolan inte vill gå med i EMU. De tycker att debatten känns lite tråkig eftersom samma argument upprepas hela tiden. Daniel Thunman tycker också att det förekommit en del smutskastning. De konstaterar också att det är svårt att få någon oberoende bedömning.
- Det är oerhört svårt att få fram neutrala fakta. Allt är vridet för eller emot, säger Linda Engman.
Som förberedelse inför skolvalet på torsdag och fredag blir det debatt i aulan på måndag för alla tvåor och treor och de ettor som får plats. Linda Engman och Cecilia Johansson hoppas att argumenten ska klarna efter den.
- Att de som inte har bestämt sig ska kunna bestämma sig, säger Cecilia Johansson.

Anna Bagge
026-15 96 47
anna.bagge@gd.se