Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Analyser pekar på 20 000 Bq i vildsvin när de etablerat sig i Gävleområdet

Trettio år efter Tjernobyl har cesiumhalten i älgkött halverats. Men nu finns ett nytt mörkt moln vid horistonten – vildsvin.
– Det här kan bli som att börja om igen, säger miljökonsulten Ulf Frykman.

Han har varit med under hela den skakiga resan efter kärnkraftsolyckan. I april 1986 var han anställd vid Gävle kommuns miljölabb som blev fullständigt nerringt av oroliga jägare, bär- och svampplockare och andra naturintresserade. Det enda instrument labbet hade då var tegelstensstora geigermätare. Först ett halvår senare kunde kommunen mäta halten av cesium 137 i en egen maskin.

Läs även: LRF kritiskt till vildsvin i Gästrikland

De riktigt höga topparna kom under den efterföljande tioårsperioden, då noterades bland annat 50 000 Bq i rådjur och 120 000 i abborre.

1997 följde han med när kommunen avyttrade verksamheten till Swelab, året därpå började han driva provtagning i egen regi ända fram till juni 2014 då han sålde och blev anställd i Calluna.

På Kryddstigen handlar den huvudsakliga verksamheten om vattenprover och utredning av biotoper. När Forsbybadet tvingas stänga på grund av bakterier bygger det på analyser som Calluna gjort. Provtagning av kött är mer en bisyssla.

Calluna analyserar prover som lämnas in från Gävle kommuns två jaktkretsar. Från omkring 400 älgar och 50 rådjur. De två första jaktveckorna på hösten är hektiska.

I en deciliterstor burk kommer kött från djurens fram- eller bakben, muskelkött utan senor och fett. Köttet placeras i en 1,1 ton tung låda vars väggar är gjorda av hela blytackor. Innanför en kopparplåt finns en detektor som efter tio minuter har ett färdigt resultat.

Cesiumvärdena i älg har halverats, det är ytterst sällan någon hamnar i nivå med gränsvärdet 1 500 Bq. Däremot upptäcks fortfarande höga förekomster i svampätande rådjur. Ulf Frykman bläddrar i provresultaten från senhösten: 5 340, 5 700, 5 800, i rådjur skjutna på Norrlandet eller i de av nedfallet hårt drabbade kustnära områdena strax norr om Gävle.

Nu kommer vi snart att hitta nya rekordnivåer – i vildsvin. Populationen är stor i Uppland, och närmar sig allt mer våra trakter. De förökar sig kraftigt. En hel del finns i Grinduga och i vintras sökte de sig till och med in i bostadsområden i Bomhus.

Läs även: Vildsvin skjutna vid förskola i Bomhus

– Vi har analyserat kött från några vildsvin i Uppland och det har handlat om allt från 500 till 4 500 Bq, men då ska man veta att Uppland drabbades betydligt mindre av Tjernobyl.

Strålskyddsmyndigheten, SSM, beräknar att när vildsvinen etablerat sig kring Gävle kommer nivåer på 20 000 Bq bli vanliga. Till skillnad från andra vilda djur bökar vildsvinen i jorden, river upp det alltjämt cesiummättade översta lagret och blir på så sätt mer utsatta. Ulf Frykman tror inte att myndighetens beräkningar kommer att räcka, han tror på betydligt högre nivåer.

– Men 20 000 Bq är illa nog. Fyra kilo kött motsvarar den rekommenderade årsdosen på 1 millisievert. Lägg sedan till lite trattkantareller och en och annan insjöfisk. Det blir som det en gång var direkt efter olyckan.

Läs även: Är vildsvin farligare än varg?

Ett annat bekymmer är att cesiumnivåerna i vildsvin inte minskar. De ligger kvar på en konstant nivå år från år. Det har forskare funnit när vildsvin analyserats i Tyskland, Österrike, Kroatien och Tjeckien.

Ulf Frykman är också jägare. När barnen var små undvek han att ta hem kött från djur han fällt. Nu är det annorlunda och vildsvin är en delikatess tillsammans med älgkött som familjen föredrar framför fläskfilé när grillen är tänd.

– I dag finns ingen jaktbar stam av vildsvin kring Gävle, men om fem år har de etablerat sig på allvar. De här analyserna är fortfarande okända för de flesta, men information till jägarna om vad som kommer att vänta är på gång, säger han.