Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anders är trött på att vara hemlös

GÄVLE Han har varit framgångsrik backhoppare och drivit egen restaurang, men dag går han på amfetamin och är en av Gävles hemlösa. Och en av dem som brukar besöka härbärget
på Brynäs.

Annons
Anders Gustafsson, som är 36 år, började röka hasch och sniffa lim när han var nio. Som tolvåring rymde han hemifrån och bodde ett tag i Christiania, men återvände hem till en uppväxt i olika fosterhem, kantad av den problematik som missbruket medförde.

När han fjorton år gammal började träna backhoppning lättade problemen något. Han blev duktig och fick framgångar.
- Jag var med i grundtruppen i juniorlandslaget, och som senior kom jag femma i svenska cupen, berättar han.
Det hörs på honom att det är något han är stolt över.
Hans gamla backhoppningstränare från Falun, Jachim Bulin, bekräftar att han var en talang.
- Han var otroligt träningsvillig, han jobbade hårt, säger han.
Jachim berättar att Anders höll sig från drogerna när han tränade som intensivast, och att backhoppningen räddade honom länge. Efter femteplatsen i svenska cupen, när han var 23 år gammal, gled han dock in i en period med mycket droger.
- Det var synd, han försvann bara, säger Jachim.
Anders berättar att han tappade tio kilo på två månader då och att det inte fanns en möjlighet att fortsätta med sporten. I stället startade han en restaurang med en kompis mellan Falun och Borlänge.
Han stannade där ett och ett halvt år innan han flyttade vidare till Stockholm. Där arbetade han som kock i fem år, kökschef i fem år och knarkade oavbrutet.
- Där var det inget konstigt. En kock som går på amfetamin orkar jobba dubbelt så mycket, berättar han.
Det tog dock stopp när han en morgon i juni förra året vaknade upp i Kronobergshäktet.
- Jag hade nästan slagit ihjäl en kille. Då slutade jag.

Anders höll sig från droger i åtta månader, och fick även vistas fem veckor på ett behandlingshem i Hudiksvall. En senabstinens och depression gjorde dock att han trillade tillbaka i våras igen.
- Jag borde ha varit längre på behandling. Då kanske jag hade klarat av senabstinensen.
I dag är Anders fast besluten om att bli fri från sitt missbruk och berättar att han efter jul ska få en ny chans på behandlingshemmet i Hudiksvall.

Anders är övertygad om att en av orsakerna till att han blev missbrukare beror på att han har damp.
Hans tioåriga son kan också ha någon liknande diagnos, och därför vill han vara beredd att stötta honom så att han inte hamnar lika snett.
- Han ska ha en riktig far. När han är tolv är jag drogfri, säger han.
Anders är trött på sitt liv som narkoman och hemlös. Även om han tycker att det är bra med härbärget och att det är en trygghet. En trygghet, som han visserligen är portad från för tillfället, efter att ha varit inblandad i ett slagsmål. Men han tror han får komma tillbaka snart.
Tills dess får en trappuppgång eller källare duga som sovplats.

Karin Forslund