Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anders om stugan på Limön: "Mitt livs dyraste impulsköp"

Artikel 8 av 23
bostadspuls
Visa alla artiklar

Limön ligger bara några minuters båtresa utanför Gävle. Här i den natursköna stillheten har Anders Sundin hittat sitt eget smultronställe.

Annons

TV: Följ med ut till Limön – kolla in videon här

Efter att ha åkt i Anders Sundins båt från Engesberg kliver vi i land i Norrviken på Limön. Ett gäng cykelkärror står parkerade nära bryggan. Här finns inga bilar, till och med cykling är förbjudet. Enda tillåtna transportmedlet är just cykelkärror.

– Utan cykelkärra är man ingen här, säger Anders och skrattar.

Han lastar väskorna på sin kärra och vi följer den upptrampade stigen till trähuset som ligger i en skogsglänta.

– Jag tar det kanske inte så lugnt när jag är här utan håller alltid på med något; gräver, målar och grejar. Men jag börjar bli bättre på att ta det lugnt.

Läs även: Lustfull arkitektur på liten yta

Till karaktären passar Limön perfekt i Gävles skärgård. Den är lite tvär, lågmäld och gör sig inte till. Ön bjussar inte på vidsträckta stränder, solvarma klippor eller lättframkomliga vägar. Något som det däremot finns gott om är avskildhet, stillhet, lövsus och fågelsång.

Det är lätt att förstå varför Anders Sundin utan att blinka köpte en stuga när han fick chansen.

Läs också: Följ med hem till vinexperten Sune Liljevalls praktfulla sekelskifteshus

För några år sedan funderade Anders på hur han skulle kunna komma över en stuga på Limön. De är sällan till salu eftersom de allra flesta går i arv.

– Jag frågade en kille på ön hur jag skulle gå till väga och han sa: "Du kan köpa min stuga." Jag slog till där och då. Det är mitt livs dyraste impulsköp, men jag ångrar det inte.

Stugan var inte mycket att hurra för; fuktskadad, påbyggd, sliten och med en tomt som var helt igenväxt. Stugan revs och tomten röjdes.

– Jag har tappat räkningen på hur många träd vi har tagit bort. Det finns några till som jag skulle vilja ta bort.

På Limön gäller strikta byggregler. Stugorna får inte vara större än 30 kvadratmeter och det är intet tillåtet att bygga på höjden. Däremot får man ha två stugor på tomten, men då får den andra inte överskrida 20 kvadratmeter.

Anders fick hjälp av sin vän arkitekten Ola Andersson att rita ett nytt hus.

– Han gick runt här på ön och tittade. Han var väldigt seriös. Sedan ritade han huset som står här i dag. Han hämtade inspiration från gotländska lador.

Allt byggmaterial kördes ut med en pråm och några hantverkare byggde klart stugorna 2012.

Resultatet blev två tidlösa trähus som smälter in fint i miljön.

– Tanken är att de ska synas så lite som möjligt och är därför målade med järnvitriol, säger Anders.

Järnvitrol ger träytan en vacker och beständig, väderbiten silvergrå färg.

– Dörrar och fönster är vita nu men i sommar ska de målas svarta. Och jag ska bygga ett trädäck på baksidan av huset.

Trots att husen är små känns de förvånansvärt stora, tack vare takhöjden som går ända upp i taknocken. Den större stugan har ett allrum med kök och ett sovrum medan den mindre stugan, som används av tonårssonen Love, har ett rum inredd med våningssäng, soffa och tv.

Det mesta i inredningen går i retrostil. Nästan varenda pryl och möbel l i Anders fritidshus har en historia eller koppling till en kär anhörig. 50-talssoffan med röd galonklädsel har stått i mormors och morfars kök, slagbordet är från Anders bortgångna svärfar och de röda stolarna som matchar det övriga möblemanget, stod i stugan när Anders köpte den.

– Man måste tänka noga på vad man vill ta hit och vad man inte vill ha hit. För de där logistikövningarna kan var mer komplexa än vad man kan tro. Men det är också lite av charmen med att bo på en ö, säger han.

På köksväggen hänger momors gamla bössa från Husqvarna vapenfabrik.

– Vi visste inte ens att hon hade en bössa. Den hittade vi i garderoben efter hennes död. Bössan är troligen från 1910-talet och tillhörde hennes pappa, den är plombad nu, men jag tycker den passar bra här i stugan.

Det finns varken avlopp eller rinnande vatten på ön. Vatten hämtas i dunkar från brunnen vid Limö kafé eller Oxharen.

– Man måste hushålla med vatten och jag märker hur mycket vatten jag gör av med normalt.

Inne på dasset är det målat med glada färger. Här finns roliga skyltar, affischer och en bild av kungafamiljen.

– Varje dass måste ha en bild på kungafamiljen, så är det bara, slår Anders fast.

Han tar båten ut till ön så ofta han kan under sommaren, men han stannar sällan längre än en natt eller två.

– Det här stället betyder mycket för mig. Jag har visserligen bara haft det i fem år, men det blir mer värdefullt för varje år som går. Jag tror och hoppas att det kommer att betyda ännu mer i framtiden och att jag kommer att stanna här i längre perioder, kanske åka ut hit på hösten för att skriva, sådan som man hör att andra gör. Jag vill testa det.

Limön

Namnet Limön kommer av det fornnordiska och engelska ordet lime som betyder kalk. Eftersom jorden på ön är kalkrik växer det speciellt kalkgynnade växter här. Ön har också ett rikt fågelliv. Limön är ett Natura 2000 område.

Limön användes som fiskeläger ­under 1700-talet. Förutom fiske bedrevs jordbruk med slåtter och bete på ön. Till mitten av 1800-talet bröts kalk som användes i järnbruken.

Redan i slutet av 1880-talet var Limön en populär utflyktsö. Limön ägdes tidigare av svenska staten, men köptes 1939 av Gävle stad och sommarstugetomter började arrenderas ut. På 1940-talet beslutade Gävle stad att endast enkla stugor av masonit fick sättas upp på somrarna. Villkoret var att de skulle monteras ned varje höst. Stugorna fick med tiden stå kvar året runt. De har senare förstärkts och byggts ut. I dag finns cirka 150 sommarhus på Limön.

Anders Sundin

Ålder: 57 år.

Gör: Journalist och författare, har bland annat skrivit Kärlek i cancerns tid om sambon Karin Dahlblom bortgång och Vi lever– När rocken kom från Gävle.

Bor: Lägenhet i Gävle och stuga på Limön.

Familj: Barnen Johan, 32 år, Erica, 31 år och Love, 17 år.