Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Andningshjälp utan risk

Ivan Sundqvist har som uppgift att sälja nya uppfinningar i mängder.
Nu lanseras den senaste – en väska som räddar personer i andnöd.
– Snart kanske den finns överallt ungefär som brandsläckare gör i dag, säger han.

Ivan Sundqvist är eld och lågor när GD besöker honom på kontoret i Sandviken. Hans företag Lake Trading är i full gång med att lansera en uppfinning som tagits fram och tillverkas av Forma Plast i Ockelbo.

Telefonen ringer i ett och när han svarar pratar han engelska i luren. Samtalen är från länder som Saudiarabien, Jordanien och Sydafrika. De som ringer vill alla prata om uppfinningen han och kompanjonen Lars Samuelsson nu håller på att marknadsföra världen över.

– Nej, jag kan inte prata, jag har besök från en tidning, säger han och när han lagt på fortsätter han berätta om innovationen.

Akutventilator kallas den och ska ersätta mun mot mun metoden för att undanröja risken för smittospridning.

Ivan visar hur den fungerar. Han tar fram en gul plastväska, öppnar den och plockar ut en ansiktsmask och ett plaströr. Han fäster plaströret mellan bälgen och ansiktsmasken och sätter igång att pumpa bälgen upp och ner med locket. Nu strömmar rikligt med luft genom röret och in i ansiktsmasken – och vidare in i munnen på den nödställde.

– Masken sitter bra, ingen luft sipprar ut. Om en ambulans kommer till en plats så kan en syrgasslang ersätta plaströret och ge den som pumpar vila, säger han.

När Mexiko drabbades av svininfluensa blev det aktuellt att kunna ge andningshjälp utan att behöva riskera den egna hälsan. Då ringde företagets agent i landet och ville ha akutventilatorer nedskickade fortast möjligt. Ivan skickade tre kartonger.

– De sålde swich slut direkt. Nu har vi lagt en offert om en jätteleverans. Man kan säga att min uppgift är att få nya produkter sålda i mängd och på så sätt höja lönsamheten.

Flera länder i Mellanöstern är intresserade av produkten. Men enligt honom röner den även stor uppmärksamhet i Sydafrika. Där ska Afrikanska mästerskapen i fotboll gå av stapeln om några månader och då kan såväl spelare som publik få behov av den gula väskan.

– Men de mästerskapen är bara en förövning. Jag har kontakter inom FIFA och kommer säkerligen sälja akutventilatorn också när VM äger rum där nästa år.

Han har stora förhoppningar om att väskan ska bli en succé också i Sverige. Redan har bland annat polisen i Stockholm köpt några exemplar.

– Ibland ringer de och säger att nu har din uppfinning räddat livet på tio personer igen. Kanske kan akutventilatorn finnas överallt ungefär som brandsläckare gör i dag. Som en preventiv åtgärd med möjlighet att rädda liv.

Så ljuder telefonsignaler igen.

– No, I can not talk now, I have a visit from a newspaper, säger han.