Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Andra försurar mer än vi

Regeringen lägger fram en proposition till riksdagen den 17 mars, om konkreta insatser för att förbättra, bevara och skydda havsmiljön i Östersjön. Sverige skall lägga ytterligare 700 miljoner kronor på miljöförbättrande åtgärder inom jordbruket fram till 2013. ”Utsläppen av fosfor kommer att minskas med 290 ton i Östersjön och Västerhavet till 2021”. Man kan få uppfattningen att det i huvudsak är det svenska jordbruket som orsakar Östersjöns problem.

Att satsa ytterligare 700 miljoner på åtgärder i det svenska jordbruket är dessvärre att jämföra med att kasta pengarna i sjön och borde i stället satsas på de stora miljöförstörarna runt Östersjön. Det är andra länder som är de stora miljöförstörarna. Enbart i S:t Petersburgsregionen bor lika många människor som i hela Sverige.

Under decennier gick allt avlopp från regionen rakt ut i Finska viken, för vidare befordran ut i Östersjön. Den polska floden Wisla har samlat upp skiten från en stor del av Polens befolkning på cirka 40 miljoner invånare och forslat den rätt ut i Östersjön.

Floden Wisla antas, enligt seriösa beräkningar svara för hälften av utsläppen i Östersjön. Därtill kommer den samlade effekten av decenniers utsläpp från övriga länder i de gamla kommunistiska ”lyckoriket” (de baltiska staterna, Östtyskland och Kaliningrad ), där miljön var en lika stor ickefråga som den personliga friheten.

Enbart Kaliningrad, som ligger 30 mil från Sverige, släpper ut 300 ton fosfor per år och 250 000 kubikmeter orenat avloppsvatten i Östersjön varje dygn (enligt miljöorganisationen Ecodefence).

Jordbruket i Sverige kan säkert bidra något till minskade utsläpp i Östersjön, men effekten blir nog dessvärre snarast att jämföra med ”en piss i havet”, som Jan Fridegård en gång så träffande uttryckte det.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare