Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Andra valde att trotsa vädret

När snedregnet piskar gatorna väljer många att hålla sig inomhus. Men några beger sig ut, för att de vill eller för att de måste. Direkt eller indirekt – regnig väderlek påverkar alla i staden Gävle.

Antagligen var det ovanligt många av centrums hotellgäster som tog lång tid på sig med frukosten i går. Ingen idé att stressa när det ändå spöregnar ute, avslöjade deras miner mellan tuggorna.

I entrén på Hotel Winn står de 3-åriga tvillingarna Emmy och Minna Ersdala från Västerås. I sällskap av sin pappa tjuvar de en nypa frisk luft.

– Meteorologernas väderleksrapporter räddade oss. Vi åkte till Furuvik redan i går. I dag stannar vi inne för att bada och mysa. Vi tar en lugn semesterdag, säger Mattias Ersdala.

På hotellet hade också nästan alla i det tio personer stora sällskapet från Karlskoga stannat kvar under de sista timmarna innan busshemfärden. Men Kristina Johansson och Sylvia Winnerheim kunde inte låta bli att smita ut för lite snabb shopping på Drottninggatan. De skrattar ikapp över det ironiska faktumet att ett av de få inköpen bestått i varsin nödvändig regncape.

– Vårt gäng brukar åka ut en gång om året för att se Sverige. Så här ser det ut här, säger Kristina Johansson och skrattar ännu en gång med handen pekandes mot regnskurarna.

– Vi värmlänningar brukar säga att solen skiner i Karlstad. Men i dag tror jag att det regnar även där, tillägger Sylvia Winnerheim.

Vart den värmländska solen har tagit vägen en dag som denna har de två väninnorna ingen aning om. Vid Gävle golfklubb finns den i alla fall inte konstaterar tävlingsansvarige Leif Blomberg, som fått ändra om i planerna för den pågående tävlingsveckan.

– Redan klockan sex ställde vi in dagens tävlingar, när nians green börjat förvandlas till ankdamm. Genomblöta banor går lätt sönder så det måste torka upp om vi ska kunna spela under resten av veckan, säger Leif Blomberg.

Lika ofrivilligt som golfspelarna har tvingats stanna inne har Hans Johansson tvingats ut till fritidsbåthamnen Huseliiharen, efter ett telefonsamtal från en av hans båtgrannar.

– Akterbojen är på väg att släppa. Båten har dragit loss den, säger Hans Johansson samtidigt som han motar den tunga 39-fotaren från att gå in med fören i bryggan.

Två båtplatser bort ligger en lika stor båt fast med finsk flagg. Ägaren håller hårt i relingen när vinden kastar sig över däck och skapar högt ilande ljud i masten.

– Vi seglade Gotland runt och nu är vi på väg hem. Men jag ger mig inte ut på Östersjön med min fru och mina två barn i det här vädret. De riskerna tar jag inte, säger finländaren.

Den finska familjen gör rätt i att ligga kvar i hamn. Med vindstyrka uppåt 18 meter per sekund och dryga tre meter höga vågor, är det just det rådet sjöräddningspersonalen ger från sitt vaktande räddningsfartyg.