Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ändrade planer – rivningshotade hus räddas

De rivningshotade husen på Västerleden 3 och 5 räddas. En av orsakerna till det är ett ökat behov av demensplatser. Hoforshus styrelse har också beslutat att fastigheterna på Storgatan 16 och 18 ska renoveras.

Beslut var redan taget om att Västerleden 3 och 5 skulle rivas men när Hoforshus styrelse sammanträdde på torsdagen revs beslutet upp.

– Hur det blir senare vet vi inte men nu ska de inte rivas, säger Hoforshus vd Christian Rickardsson.

Bakom det ligger en något bättre befolkningsutveckling än väntat, ett ökat behov av demensplatser och det faktum att ett nytt trygghetsboende ska byggas.

För fastigheterna på Rönningsgatan 27 och 28 ligger dock rivningsbeslutet fast.

– De är redan tömda och kallställda, säger Christian Rickardsson.

När det gäller demensplatser och trygghetsboende är tanken att befintliga fastigheter i beståndet ska byggas om. Planen för trygghetsboendet är att Hoforshus använder sig av Statens Bostadsomvandling, Sbo, för att på så sätt få ner kostnaden. Sbo köper i så fall en centralt belägen fastighet i Hofors, ännu oklart vilken, bygger om och renoverar och hyr sedan ut till Hoforshus. Det kommunala bolaget hyr sedan i sin tur ut till lägenheterna till de boende.

– Statens Bostadsomvandling har andra finansiella muskler än vad vi har och kan också skriva ner värdet på fastigheten eftersom de omfattas av andra regler än vad vi gör, säger Christian Rickardsson.

Hoforshus styrelse fattade också beslut om att fastigheterna på Storgatan 16 och 18 ska genomgå omfattande renoveringar. Husen är i dåligt skick och har varit föremål för rivningsrykten.

Exakt hur mycket pengar som ska investeras i fastigheterna är inte klart ännu.