Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anette öppnar inredningsbutik i sitt garage: "Litet och familjärt"

Inredningsbutiken Lilla Vita i Skutskär har stängt sina lokaler på Centralgatan, men lever vidare i Anette Larsens garage.
– Nu blir det litet och familjärt, som det var tänkt från början.

TV: Följ med in i inredningsbutiken i Anettes garage

På lördag öppnar Anette Larsen en inredningsbutik i sitt garage på Kolonigatan 26 i Skutskär. Det är bråda dagar för att hinna få allt klart. Timanställda Miranda Eriksson hjälper Anette med att packa upp och ställa fram inredningsprylar.

LÄS OCKSÅ: Ulla, 75 flyttade från stora huset i Sätra till nybyggd tvåa i Pingstliljan

Tillsammans med sambon Kenneth Berglin, som är snickare, har de förvandlat garaget till en inbjudande liten butik. Det luktar nymålat och nytapetserat. Golvet är nylagt och tapeterna har vita nyanser, så klart. Och garageporten har ersatts av en vanlig dörr. Inte ett spår av olja, bildäck eller bilar.

– Nu får man inte kalla det här garage längre. Bilarna får stå parkerade utanför i fortsättningen, säger Anette och skrattar.

LÄS OCKSÅ: Lekfullt och djur hemma hos Emelie och Viktor

Garaget/butiken ligger alldeles i anslutning till villan. Hon tycker att det finns många fördelar med att ha butiken så nära hemmet.

– Det är mindre och mer familjärt. När butiken är stängd kan kunderna knacka på hemma hos mig. Är jag hemma så släpper jag in dem. Jag får nära till allt i hemmet och kan springa in och starta en tvättmaskin eller gå ut med hundarna.

Tidigare var Anette restaurangchef på Gasklockorna i Gävle, men hon tröttnade på de långa arbetspassen, de sena kvällarna och alla jobbhelger.

– Jag var trött och sliten.

För fem år sedan bestämde hon sig för att öppna en inredningsbutik i Skutskär, i elbutiken Willebrands gamla lokaler.

– Jag fick mitt liv tillbaka. Visst är det mycket jobb med att driva ett eget företag, men det är roligt och jag styr själv.

Men hon fick en trogen kundkrets och snart utökades butiken med ett kafé som bland annat serverade mjukglass.

– Från början skulle jag inte ha en stor butik, därav namnet Lilla Vita. Det funkade bra. Många gillar inredning. På somrarna brukar det komma många kunder från olika delar av Sverige, som semestrat i Furuvik eller Långsand.

Sedan Anette fick barn 2013, hennes andra, ville hon få mer tid för familjen.

– Att vara småbarnsförälder och egen företagare kan vara tufft, därför har jag valt att minska verksamheten och ha den hemma.

Hon kommer fortsätta att sälja inredningsdetaljer. En del av sortimentet säljs till förmån till Barncancerfonden. Det är bland annat ljuslyktor med text från Ted Gärdestad-låten "För kärlekens skull".

– Det är mycket vitt och shabby, franskt, danskt, lantligt och sedan bryter jag av med produkter från Ernst.

– Jag älskar den här stilen. Det blir rent, snyggt och hemtrevligt. Jag har testat andra stilar men det är det här vita som säljer bäst.

Något kafé eller glassförsäljning blir det däremot inte, även om Anette tänker bjuda på hembakat.

– Det hör till, tycker jag.

Hon hoppas att kunderna kommer att hitta till henne i villaområdet, intill Bodaskolan.

– Alla har väl GPS i mobilen? Jag tycker synd om mina äldre kunder som nu får längre att gå, men jag hoppas att de tar sig hit ändå.

8 april öppnar butiken. Sedan kommer hon att ha öppet onsdagar-fredagar klockan 12-18 samt lördagar klockan 10-15. Och när butiken är stängd kan man alltid chansa och knacka på hemma hos Anette, har man tur är hon inne.