Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Angeläget och sevärt av Loach

Det finns några regissörer som envisas med att göra filmer om verkligheten och som aldrig ens varit i närheten av enkel verklighetsflykt. Ken Loach är en av de trägnaste i branschen och han lyckas både vara angelägen och sevärd.

Det är en fri värld och den här gången syftar det på arbetsmarknaden i EU. I England behövs arbetskraft och polackerna behöver arbete, att förmedla arbetskraft är lukrativt. Angie är duktig i sitt jobb och bestämmer sig för att öppna en egen förmedling. Hon ska vara sjyst och hon ger sig in i arbetet med stor entusiasm. Hon är en riktig entreprenör, beredd att använda sig av sin kvinnliga charm för att nå framgång.

Världen och arbetsmarknaden må vara fri, men att förmedla illegala invandrare utan papper lönar sig bättre än att ge jobb till polacker som kan något om sina rättigheter. De kan ju komma tillbaka och kräva full betalning.

Angie går över till att utnyttja illegala invandrare och det är något förledande med att ha skurken till hjälte. Man vill tro på hjälten och när hjälten gör fel blir det mer tydligt, inget man kan skjuta från sig.

Kierston Wareing är charmig i rollen och det är först när hon är svinaktig som man genomskådar henne och det är först när man hör hennes fackföreningstrogna pappa som verkligheten blir helt tydlig. Han skäms och vi med.

Angie blir en utsugare, hon utnyttjar irakier och andra papperslösa, men det vore inte likt Ken Loach att peka ut enskilda personer som roten till det onda. Det onda finns naturligtvis i systemet och det visar Loach på ett övertygande vis med ett bra manus. Den exploaterade världen som förr fanns på andra kontinenter finns numera mitt ibland oss.